Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору медичних наук, професору, завідувачу кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими ТДМУ Господарському Ігорю Ярославовичу за подаровану бібліотеку книг (понад 500 одиниць) батька Господарського Ярослава Григоровича.

 

322

Антологія української поезії: в 6 т. Т. 1 / Упоряд. В. Шевчук. – Київ : Дніпро, 1984. – 454 с.

   До тому ввійшли кращі зразки творчості поетів ХІ - ХVІІІ ст. Читач знайде тут памятки від найдавнішої книжної поезії, що культивувалася в часи Київської Русі й започаткувала літератури трьох братніх східнословянських народів, до становлення української літератури в ХVІ ст. Найбільший розділ тому - поезія доби українського Ренесансу та барокко (ХVІ - ХVІІІ ст.), яка представлена в широкому різноманітті жанрів і форм. Окремим розділом подано також зразки творчості так званих акровіршевих поетів.

323

Винниченко В. Намисто: оповідання для молодшого та середнього шкільного віку / Володимир Винниченко. – Київ : Веселка, 1989. – 380 с.


   Творчість В. К. Винниченка (1880—1951) — яскраве, неповторне явище української літератури. Талант Винниченка М. Коцюбинський назвав «дорогим скарбом нашого народу».
   До найкращої частини творчої спадщини Винниченка належать його оповідання про дітей. Гостросюжетні, яскраво-барвисті за своєю художньою формою, вони написані з позицій соціальної справедливості. Тхнім достоїнством є також незвичайна пластичність, зримість зображуваного, глибоке проникнення в дитячу психологію, розмаїтість характерів маленьких героїв.
   У 20-х роках твори Винниченка були широко популярні, входили в усі українські читанки і хрестоматії. Після довготривалої перерви вони повертаються до сучасного читача. Сподіваємось, що нове їх видання буде коштовним подарунком і дітям, і дорослим.

325 Гюго В. Собор Паризької Богоматері: роман / Віктор Гюго; пер. з фран. Петра Тернюка. – Київ : Вища школа, 1981. – 464 с. – (Зарубіжна класика).
331 Золотницький М. Ф. Квіти в легендах і переказах / М. Ф. Золотницький; пер. з рос. П. Ф. Кравчука. – Київ : Довіра, 1992. – 207 с. – (Казки на які ми чекали: у 10 кн.; К. 3-4).
330

Казки з-за грат: із спецсховища – до читача / Упоряд. М. Д. Ходоровський. – Київ : Довіра, 1992. – 207 с. – (Казки на які ми чекали: у 10 кн.; К. 9).


   До книги увійшли твори, що з різних причин потрапили до спецсховищ. Знайомі і незнайомі герої казок: мудрі та сильні, дотепні та відважні — уособлюють в собі надії і сподівання народу, прагнення його до краси, добра та справедливості, перемагаючи зло в усіх його проявах, утверджуючи добро на землі.

329

Лепкий Б. Мазепа: трилогія. Мотря: історична повість у двох томах / Богдан Лепкий. – Львів : Каменяр, 1991. – 424 с.


   Трилогія «Мазепа» відомого українського письменника (1872—1941) відображає складні історичні процеси, що відбувалися на Україні в першій чверті XVIII століття. В основі першої книги трилогії повісті «Мотря» — кохання старого гетьмана України І. С. Мазепи й дочки генерального судді Мотрі Кочубеївни. У радянський час повість друкується окремою книгою вперше.

328 Лукіянович Д. Вибрані твори / Денис Лукіянович. – Київ : Дніпро, 1973. – 240 с.
324 Шашкевич М. Твори / Маркіян Шашкевич. – Київ : Дніпро, 1973. – 192 с.
327

Гессе Г. Избранное. Сборник / Герман Гессе. – Москва : Радуга, 1984. – 592 с. – (Мастера современной прозы).


   Герман Гессе (1877—1962) — крупнейший прозаик, поэт, эссеист — один из классиков немецкой и мировой литературы. В книгу входят произведения, написанные в последний период его творчества — 30—50-е гг.: роман-утопия «Игра в бисер» — интеллектуально-ироническое разоблачение бесплодности ухода художника в мир эстетизированных ценностей; аллегорическая повесть «Паломничество в Страну Востока», посвященная «стране» духовности, красоты, добра в душе человека, а также рассказы.

326 Эме М. Помолвка: рассказы / Марсель Эме. – Ленинград : Художественная литература, 1979. – 360 с.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]