Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку кандидату педагогічних наук, доценту, завідувачу кафедри валеології та спортивної медицини Львівського державного університету фізичної культури Олені Іллівні Шиян за подаровані книги.

 

255

Здорова школа: аспекти духовного здоров’я : навчальний посібник / О. І. Шиян, Л. Г. Кудрик; за наук. ред. Олени Шиян. – Львів : Літопис, 2011. – 92 с.


   У посібнику розглянуто теоретико-методологічні засади забезпечення здорового способу життя молоді, прослідковано історію становлення знань про здоров'я, сучасні підходи до розуміння феномену здоров'я, розкрито суть термінів "здоров'я", "духовне здоров'я", "здоровий спосіб життя", "культура здоров'я". Проаналізовано феномен духовності особистості, показано взаємозв'язок духовності і здоров'я. Висвітлено роль думки і слова як чинників формування здоров'я. Описано модель культури здоров'я школяра, показано необхідність формування культури здоров'я як невід'ємної складової загальної культури людини засобами навчально-виховної роботи.
   Видання адресується шкільним адміністраторам, класним керівникам, педагогам-організаторам, шкільним психологам, учителям "Основ здоров'я" та іншим педагогічним працівникам, науковцям, аспірантам, а також усім, хто не байдужий до здоров'я дітей і молоді.
   Видання здійснене коштом Програми розвитку освіти Львівщини на 2009- 2012 роки.

258

Здорова школа: аспекти моніторингу : навчальний посібник / Олена Шиян, Юлія Павлова, Ліліана Кудрик [та ін.] ; за наук. ред. Олени Шиян. – Львів : Кольорове небо, 2013. – 122 с.


   У посібнику розглянуто теоретико-методичні засади здоров’язбережної діяльності, зокрема принципи та система моніторингу індикатори (показники) моніторингу та вимірники. Представлено систему моніторингу здоров’язбе- режного навчального закладу, здоров’я та способу життя учасників навчально-виховного процесу (раціональне харчування, рухова активність, шкідливі звички), умов навчальної діяльності.
   Видання адресується державним службовцям, директорам, заступникам директорів та педагогам-організаторам, учителям, методистам, які здійснюють супровід здоров’язбережної діяльності у загальноосвітніх навчальних закладах, аспірантам, студентам профільних вищих навчальних закладів.
   Видання навчально-методичного посібника здійснене за кошти Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки.

257

Здорова школа: довідник шкіл сприяння здоровю Львівщини : навчальний посібник / Олена Шиян, Юлія Павлова; за наук. ред. Олени Шиян. – Львів : Кольорове небо, 2013. – Ч. 1. – 150 с.

 

   У довіднику представлено моделі діяльності 52 шкіл сприяння здоров’ю Львівської області. Відзначено, що у цих навчальних закладах реалізовуються численні превентивні програми, факультативні, курси для учнів різного віку, що дозволяє залучити до освіти з питань профілактики шкідливих звичок та залежностей весь колектив школи. Можна стверджувати, що здоров’язберігаюча робота інтегрована у функціонування навчального закладу та є його невід’ємною складовою.
   Видання адресується управлінцям, директорам, заступникам директорів та педагогам-організаторам, учителям, методистам, які здійснюють супровід здоров’язбережної діяльності у загальноосвітніх навчальних закладах, аспірантам, студентам профільних вищих навчальних закладів.
   Видання довідника здійснене за кошти Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки.

256

Кришталь Г. В. Стосунки між дівчиною і хлопцем: запитання і відповіді : навчальний посібник / Г. В. Кришталь, П. Р. Гусак, І. С. Леньо ; за наук. ред. Ліліани Кудрик. – Львів : Літопис, 2011. – 96 с.


   У посібнику запропоновано відповіді на низку питань, які найчастіше цікавлять підлітків та молодь у період дозрівання та становлення особистої ідентичності, розвитку власної особистості та відкриття особистого покликання. Це - питання з царини стосунків між дівчиною і хлопцем, поява та розвиток любові між ними, статевих стосунків до шлюбу, приготування до подружжя, подружніх взаємин, свідомого батьківства і материнства тощо. Відповіді, запропоновані авторами, побудовані на загальнолюдських моральних та духовних цінностях, доповнені цінностями християнського світогляду.
   Видання адресується шкільним адміністраторам, класним керівникам, педагогам-організаторам та іншим педагогічним працівникам.
   Видання здійснене коштом Програми розвитку освіти Львівщини на 2009- 2012 роки.

253

Шиян О. І. Здорова школа: сприятливе екосередовище : навчальний посібник / Олена Шиян, Оксана Микитюк. – Львів : Літопис, 2011. – 96 с.

 

   У посібнику розглянуто аспекти створення здоров'язбережувального освітнього середовища. Подана нормативно-правова база щодо санітарно-гігієнічних вимог життєдіяльності учнів та вчителів в загальноосвітніх навчальних закладах. Розроблено практичні рекомендації щодо озеленення навчальних та рекреаційних зон. Подано короткий опис рослин, які придатні для озеленення закладів освіти, і які не бажані у закладах освіти.
   Видання адресується державним службовцям системи державного управління освітою, фізичної культури і спорту, науковцям, шкільним адміністраторам, педагогічним працівникам, класним керівникам, вчителям різних предметів, педагогам-організаторам, завідувачам дитячих садків, студентам, батькам.
   Видання здійснене коштом Програми розвитку освіти Львівщини на 2009- 2012 роки.

254

Шиян О. І. Здорова шола: рухова активність : навчальний посібник / Олена Шиян, Наталія Сороколіт, Ірина Турчик. – Львів : Кольорове небо, 2013. – 84 с.

 

   У посібнику розглянуто програмне забезпечення фізичного виховання учнів кінця XX - початку XXI століття в Україні та за кордоном, виявлено причини реформування фізичного виховання в загальноосвітніх навчальних закладах України та європейських країн, окреслено основні завдання шкільних програм з фізичної культури у країнах Європи, а також розкрито особливості сучасної навчальної програми з фізичної культури, що ґрунтується на принципі варіативності. Висвітлено особливості рухової активності учнів, які мають вади у стані здоров’я, та подано методичні рекомендації щодо організації фізичного виховання учнів підготовчої та спеціальної медичних груп. Запропоновано сценарії проведення спортивних свят у загальноосвітньому навчальному закладі з учнями основної медичної групи в позанавчальний час.
   Видання адресується учителям фізичної культури, методистам, які здійснюють методичний супровід предмета «Фізична культура», директорам, заступникам директорів та педагогам-організаторам загальноосвітніх навчальних закладів, аспірантам, студентам профільних вищих навчальних закладів.
   Видання навчально-методичного посібника здійснене за кошти Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]