Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку пані Людмилі Леонідівні Безущенко  за подаровані книги.

 

99

Алексієвець Л. Києво-Могилянська академія у суспільному житті України і зарубіжних країн (ХVІІ - ХVІІІ ст.) : 1615–2000 : до 385-річчя / Леся Алексієвець. – Тернопіль : Збруч, 1999. – 263 с.


   У праці, присвяченій 385-річчю Києво-Могилянської академії, висвітлені історичні передумови її виникнення та розвитку, досліджені проблеми участі києво-могилянців у відродженні Української держави, простежені їх зв’язки з козацтвом, гетьманською державою, розкриті характер і значення КМА у єднанні українських земель.

   Особлива увага приділена показу ролі могилянців в інтеграції України у загальнослов’янський і світовий культурний процес.

   Видання розраховане на викладачів, студентів та широке коло читачів.

98

Біницька К. М. Розвиток вищих педагогічних шкіл у Республіці Польща (друга половина ХХ – початок ХХІ ст.): монографія / К. М Біницька; за ред. С. О. Сисоєвої. – Хмельницький : Цюпак А. А., 2013. – 239 с.


   У монографії здійснено історико-педагогічний аналіз розвитку вищих педагогічних шкіл Республіки Польща у другій половині XX на початку XXI ст. Обгрунтовано періоди та визначені наскрізні тенденції розвитку вищих педагогічних шкіл Польщі в другій половині XX на початку XXI ст. Визначено спільне та відмінне у діяльності сучасних вищих педагогічних навчальних закладів Республіки Польща та України.

   Монографія адресована студентам, магістрантам, викладачам вищих навчальних закладів, аспірантам, слухачам закладів післядипломної педагогічної освіти.

94

Гончаренко Л. А. Підготовка вчителів до формування в учнів полікультурної картини світу: навчальний посібник / Л. А. Гончаренко, А. М. Зубко, В. В. Зубко; за ред. В. В. Кузьменка. – Херсон : РІПО, 2009. – 196 с.


   У посібнику обгрунтовано наукові підходи до розуміння терміна «картина світу», що дає можливість збагнути багатогранність поняття і відповідно виробити правильне розуміння такого аспекту як полікультурна картина світу; подано важливість організації роботи з формування в учителів полікультурното світогляду в системі підвищення кваліфікації; розкрито значення полікультурної освіти у розвитку багатокультурного образу світу школярів та необхідність розвитку толерантності в сучасного вчителя, що допомагає зрозуміти полікультурний простір;також обгрунтовано значенії і міжкулі,іурної комунікації у процесі формування полікультурної картини світу та роль національно-культурної ідентичності особистості у формуванні полікультурної картини світу.
   Даний посібник спрямований на формування в учителів та студентів вищих навчальній закладів усвідомлення необхідності розвитку власної полікультурної картини світу, а також на мотивування до здійснення педагогічної роботи у напрямку розвитку полікультурного світогляду в учнів.
   Для вчителів, студентів вищих навчальних закладів.

95

Довідник учителя-логопеда / Авт.-упор. С. М. Лупінович. – Тернопіль : Мандрівець, 2008. – 112 с.


   Пропонований посібник - один із перших довідників учителя-логопеда, у якому подано зразки ведення документації на шкільному (дошкільному) логопедичному пункті відповідно до найсучасніших вимог. У довіднику вміщено орієнтовні річний та перспективний плани роботи вчителя-логопеда логопедичного пункту, висвітлено досвід роботи Новомиколаївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей з важкими порушеннями мови та подано інші інформаційні матеріали.
   Для вчителів-логопедів навчальних закладів, інспекторів (методистів) відділів освіти, заступників директорів шкіл, шкіл-інтернатів і студентів педагогічних навчальних закладів.

100

Жорова І. Я. Зміст, форми і методи професійного розвитку вчителів у систелі післядипломної освіти України: історико-педагогічна ретроспектива: навчальний посібник / І. Я. Жорова. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», 2014. – 224 с.


   У навчальному посібнику розкрито зміст та структуру педагогічного професіоналізму, визначено особливості функціонування системи післядипломної освіти як середовища професійного розвитку вчителя. На основі аналізу архівних документів, нормативно-правових актів, наукової, навчально-методичної літератури, періодичної преси представлено зміст, форми й методи професійного розвитку педагогів у системі післядипломної освіти України в 40-х роках XX - початку XXI століття.
   Для фахівців у галузі педагогіки, працівників системи освіти, студентів педагогічних вузів.

92

Жорова І. Я. Теоретико-методологічні засади розвитку професіоналізму вчителів у системі післядипломної освіти України в 40-х роках ХХ – початку ХХІ століття: монографія / І. Я. Жорова. – Херсон : КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», 2014. – 384 с.


   У монографії на основі аналізу архівних документів, нормативно-правових актів, наукової, навчально-методичної літератури, періодичної преси представлено теоретико-методологічні ' засади розвитку професіоналізму вчителів у 40-х років XX - початку XXI ст. Автором охарактеризовано зміст, форми й методи професійного розвитку педагогів у системі післядипломної освіти.
   Для фахівців у галузі педагогіки, працівників системи освіти, студентів педагогічних вузів.

102

Ковальчук Л. Основи педагогічної майстерності: навчальний посібник / Лариса Ковальчук. – Львів : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка,  2007. – 608 с.


   У посібнику визначено змістовий компонент кожної теми; зазначено види самостійної роботи студентів; розроблено методичні рекомендації до організації та проведення практично-семінарських занять під час вивчення студентами курсу “Основи педагогічної майстерності”; розроблено дидактичні матеріали до вивчення окремих тем; запропоновано діагностичний блок для здійснення контролю і самоконтролю знань, умінь та навичок студентів, професійно-педагогічних якостей тощо. Матеріали цього випуску сприятимуть осмисленню студентами предмета, завдань і змісту навчальної дисципліни “Основи педагогічної майстерності”.
   Посібник може бути використаний викладачами, магістрантами і студентами педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації.

103

Ковальчук О. Основи психології та педагогіки: навчальний посібник / Орися Ковальчук, Світлана Когут ; за заг. ред. Л. Ковальчук. – Львів : Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка,  2009. – 624 с.


   У посібнику систематизовано на засадах інтегративного підходу психолого-педагогічні аспекти розвитку та формування особистості, сутність психічних процесів, станів, властивостей особистості, теорії навчання, освіти і виховання; визначено та висвітлено змістовий компонент кожної теми; зазначено види самостійної роботи студентів; розроблено дидактичні матеріали до вивчення окремих тем; запропоновано діагностичний блок для здійснення контролю і самоконтролю знань, умінь та навичок студентів, особистісних і професійних якостей тощо. Матеріали цього випуску сприятимуть осмисленню студентами предмета, завдань і змісту навчальної дисципліни “Основи психології та педагогіки”.
   Посібник може бути використаний викладачами, магістрантами і студентами педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації.

90

Кузьменко В. В. Формування наукової картини світу учнів: від витоків до сьогодення: монографія / В. В. Кузьменко. – Херсон : РІПО, 2007. – 600 с.


   У моноірафії на основі аналізу архівних матеріалів, наукової, навчально-методичної літератури та інших джерел проаналізовано можливості формування в підростаючого покоління наукової картини світу в різні історичні періоди; доведено, що в процесі становлення системи освіти України та розвитку науки наукова картина свіїу набувала особливо важливого значення як для розвитку суспільства, так і для становлення кожної особистості; обґрунтовано, що провідна роль у формуванні в учнів наукової картини світу належить загальноосвітній школі.
   Монографія розрахована на науковців, педагогів-практиків, студентів та інших працівників освітньої галузі.

91

Лупак Н. М. Літературно-музичне буття образу Мазепи: монографія / Н. М. Лупак. – Тернопіль : Карт-бланш, 2007. – 200 с.


   Монографія засвідчує новий рівень аналітики класичних текстів, а саме - інтер-медіапьний її аспект. Вперше в літературознавстві розглядається образ Мазепи як носія ментальних українських кодів через призму літератури та музики: порушується проблема синтезу мистецтв та перекодування у системі культури як цілісного явища. Активізація проблематики міждисциплінарних зв’язків дає можливість побачити особистості багатьох діячів літератури та мистецтва об’ємно: і в атмосфері національного, суспільного та культурного життя, і в міжнаціональному просторі. Органічно вписана в цей контекст постать Богдана Лепкого - видатного українського митця, провідного ідеолога мазепинства.

93

Микитенко Н. Теоретичні основи формування іншомовної професійної компетентності майбутніх фахівців природничих спеціальностей: монографія / Н. Микитенко; за ред. Г. В. Терещука. – Тернопіль : ТНПУ, 2011. – 384 с.


   Монографію присвячено теоретичному обгрунтуванню проблеми формування ІПК майбутніх фахівців природничих спеціальностей. На основі аналізу сутності та структури основних категорій дослідження сконструйовано багаторівневу ієрархічну модель ІПК майбугніх фахівців природничих спеціальностей. Розроблено й обгрунтовано концепцію формування ІПК майбугніх фахівців природничих спеціальностей. Виявлено лінгводидактичні особливості формування змістового компоненту навчання іноземних мов професійного спрямування. Доведено ефективність авторської моделі формування ІПК майбутніх фахівців природничих спеціальностей.

97

Навчаємо здоров′ю – працюємо на майбутнє: методичний посібник для педагогів-практиків / Відп. за випуск: О. П. Аксьонова, Т. М. Бабко, Л. С. Забудько, Ю. В. Півненко. – Запоріжжя-Бердянськ : Диво, 2012. – 234 с.


   До збірника включені методичні розробки уроків, виховних заходів учителів з різних навчальних предметів. Головною рисою представлених матеріалів є валеологічний компонент, спрямованим на формування в учнів знань, умінь і навичок збереження, розвитку власного здоров’я, самовдосконалення.
   Матеріали підготовлені впродовж діяльності педагогів у дослідно-експериментальному режимі обласного рівня з теми «Технологія формування навичок самовдосконалення учнів різного віку в умовах освітнього закладу - Школи сприяння здоров’ю» (2007-2011рр.).
   Для адміністративно-педагогічних працівників дошкільної та шкільної освіти, системи післядипломної педагогічної освіти, викладачів і студентів ВНЗ.

101

Нікішина Т. В. Творче самовираження вчителя української мови та літератури / Т. В. Нікішина. – Харків : Основа, 2009. – 175 с. – (Вивчаємо українську мову та літературу; вип. 1(62)).


   Посібник містить рекомендації з розвитку професіоналізму вчителів української мови і літератури, сприяє творчому самовираженню у педагогічній діяльності. Комплексний характер видання дає змогу показати вчителю-словеснику можливості професійного зростання та допомогти створити (за поданими зразками) власне педагогічне портфоліо (резюме, акмеограму, опис досвіду тощо), сприяючи підвищенню кваліфікаційного рівня та рівня самоосвітньої, методичної діяльності.

   Для вчителів української мови і літератури, студентів-філологів, магістрантів, аспірантів, викладачів вищих закладів освіти та викладачів системи післядипломної педагогічної освіти, керівників методичних об’єднань.

96

Плавуцька І. Суспільно-політична сатира І. Франка та В. Теккерея: монографія / Ірина Плавуцька. – Тернопіль : ТІЕП, 2008. – 160 с.


   У монографії вперше в українському літературознавстві здійснено комплексний порівняльний аналіз сатиричних прозових творів В. Теккерея та І. Франка з суспільно-політичною проблематикою; істотно розширене уявлення про характер взаємодії творчості цих митців; визначено і досліджено об’єкти сатиричного моделювання у творчості українського і британського письменників у співставленій; проаналізовано поетикальні засоби творення сатиричних явищ у прозі В. Теккерея та І. Франка; висловлено гіпотезу про можливість опосередкованого контактно-генетичного зв’язку між творами письменників.

104

Слюсаренко Н. В. Становлення та розвиток трудової підготовки дівчат у школах України кінця ХІХ – ХХ століття: монографія / Н. В. Слюсаренко. – Херсон : РІПО, 2009. – 456 с.


   У монографії на основі вивчення й узагальнення джерельної бані і вітчизняного досвіду досліджено та розкрито мег-у, завдання, зміст, форми, методи і засоби трудової підготовки дівчат упродовж кінця XIX - XX століття, висловлено пропозиції щодо вдосконалення цієї роботи в сучасних школах.
   Вміщені в монографії матеріали призначені для фахівців у галузі педагогіки, працівників системи освіти, студентів педагогічних вузів, усіх, хто цікавиться минулим нашої країни і проблемами трудового навчання та виховання підростаючого покоління.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]