Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку асистенту кафедри педагогіки та психології дошкільної освіти Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича Ярині Андріївні Квасецькій за подаровані книги.

 

58

Жуличі. Василь Пачовський: збірник історико-краєзнавчих праць і літературно-художніх творів / Упоряд., автор передмови та прим. А. Т. Квасецький. – Чернвіці : Зелена Буковина, 2013. – 398 с.


   До збірника увійшли праці з історії села Жуличі (Золочівський район Львівської області) та нарис про життя і творчість уродженця села Василя Пачовського - поета-модерніста, драматурга та історика, невтомного проповідника відродження незалежної Української держави. Краще пізнати неординарну постать митця допоможе добірка його творів, особливо ті, що друкуються вперше в Україні після десятиліть заборони і замовчування.

54

Квасецька Я. Професійна підготовка вихователів довкілля на західноукраїнських землях: історичний аспект : монографія / Ярина Квасецька. – Чернівці : Зелена Буковина, 2017. – 352 с.


   У монографії представлено результати ретроспективного аналізу історичних культурно-освітніх умов зародження і розвитку дошкільного виховання та професійної підготовки вихователів дошкільних закладів на західноукраїнських землях (Галичина, Буковина і Закарпаття). З’ясовано особливості формування системи педагогічних навчальних закладів з підготовки вихователів, організаційні засади функціонування жіночих учительських семінарій і фребелівських курсів стаціонарної та заочної (екстернатної) форми, семінарій для вихователів дошкілля. Розкрито зміст теоретичного навчання і практики, їх взаємозв'язок та значення у фаховому становленні майбутніх вихователів дошкільних закладів. Визначено педагогічну доцільність та форми впровадження історичних здобутків у сучасну педагогічну практику.
   Для викладачів і студентів вищих навчальних закладів спеціальності «Дошкільна освіта», педагогів дошкільних навчальних закладів, а також тих, хто прагне пізнати історичні особливості становлення національної системи освіти.

57

Квасецький А. Давні згадки про Жуличі і сусідні поселення над річками Буг і Белзець: історичний нарис / Андрій Квасецький. – Чернівці : Зелена Буковина, 2016. – 84 с.


   Історичний нарис присвячений дослідженню давніх письмових згадок переважно пізнього середньовіччя (XV - початку XVI ст.) про Жуличі і сусідні поселення Бужок, Белзець (Гончарівка), Городилів, Комарів (Сасів), Почали, Ушня, Черемошня і Хильчиці, що розміщені нині у Золочівському р-ні Львівської області, а також про зникле з історичної карти Галичини монастирське село Лагодиче. Автор вступає у дискусію щодо походження нинішнього села, а в минулому містечка Білого Каменя, доповнює цікавими штрихами давню історію Золочева.
   На підставі аналізу латинського тексту грамоти польського короля Ягайла від 18 жовтня 1432 р. здійснює ідентифікацію несправедливо забутого захисника Одеського замку, а саме Ходька Жулицького, який підтримував одеського старосту Івашка Рогатинського у боротьбі проти приєднання надбужанського краю до Польського королівства. Порушує питання історичної реабілітації річки Белзець - відомої ще з XV ст., але вилученої з мап і довідників під час радянізації західноукраїнських земель.
   Дослідження розраховане на істориків, любителів історії і краєзнавців, вчителів, студентів і учнів, усіх шанувальників минулого рідного краю.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах