Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку віце-президенту Інституту Національної пам’яті Республіки Польща Agnieszki Rudzin´ski за подаровану книгу.

10

Польща – нарис історії / за ред.: Влодзімєжа Менджецького,

Єжи Брацисевича ; пер. з польської І. Сварника. – Варшава : Інститут національної пам’яті. Комісія переслідування злочинів проти польського народу, 2015. – 367 с.

 

   Складно знайти кращий приклад суперечок про минуле, які віддавна ведуть між собою поляки й українці. Дискусії навколо оцінки постаті Богдана Хмельницького точилися ще в Речі Посполитій, подальші десятиліття відкривали нові поля полеміки, що стосувалися, зокрема, Барської конфедерації, Січневого повстання, взаємин у 1917-1921 рр. чи оцінки трагічного для обох народів періоду Другої світової війни.
   Ця праця готувалася з думкою про реалізацію двох найважливіших цілей. Першою є ознайомлення українського Читача - передовсім учителя гуманітарних дисциплін, студента й учня, що цікавиться історією - з основними знаннями з ділянки історії важливого сусіда незалежної України. Другою є представлення польської перспективи бачення власної історії, показ у ній місця українців і України, а також польського розуміння численних спільних епізодів нашої історії. Хочемо дуже сильно підкреслити, що не йдеться про спробу накинути польську точку зору Читачеві з України. Ми переконані, що таким чином збільшуємо шанс на справжнє взаєморозуміння обох наших народів.

Влодзімєж Менджецький
науковий редактор

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]