Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку доктору філологічних наук, професору Ткачуку Миколі Платоновичу за подаровані книги.

Кононенко, О. А.  Таїна пера : поетичні переклади / О. А. Кононенко. – К.: АДЕФ-Україна, 2013. – 336 с. – ISBN 978-617-7156-14-6

«Таїна пера» - збірка перекладів українською мовою віршів поетів (сучасних, давніх та дуже давніх) Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Туркменістану, Узбекистану, російськомовних поетів України.

Такчук, М. П.  Романтичний дискурс Левка Боровиковського : літературний портрет : [монографія]. / М. П. Такачук. – вид. 2-ге [випр.. і доп.]. – Тернопіль : Збруч, 2015. – 268 с. – ISBN 966-528-018-X

  Це перша книга у вітчизняному літературознавстві, присвячена життю і творчості поета-романтика Левка Боровиковського (1808 -1889). У широкому контексті розвитку романтизму у світовому й українському письменстві висвітлюється дискурсивна практика поета-романтика та його художні шукання в галузі балад. Історико-літературні проблеми порушують широкий комплекс питань розвитку шкіл та стильових течій в українському романтизмі, зміну й еволюцію літературних напрямів, спадкоємність літературних традицій, взаємодію фольклорних і жанрових форм та оновлення тематичного репертуару балади. У цьому освітленні окреслюється творча постать Левка Боровиковського, якого сучасники назвали «Колумбом української романтичної поезії».

Піхманець, Р. В.  Із покутської книги буття. Засади Творчого мислення Василя Стефаника, Марка Черемшини і Леся Мартовича : монографія. – К. : Темпора, 2012. – 580 с. – (Бібліотека «ЛітАкценту»). – ISBN 978-617-569-098-7

  У книзі розглянуто підстави, на яких Василя Стефвника, Марка Черемшину та Леся Мартовича виокремлюють у літературну групу, а також простежено чинники, які їх об'єднували чи призводили до напруження в стосунках. Виходячи з того, що кожен із діячів "покутської трійці" – передусім самобутня творча сособистість, атвор вважає за необхідне зосередити увагу на характеристиці констант, що визначають їх мистецьку своєрідність. У монографії домінує вивчення засад художнього мислення представників "тріумвірату" письменників із Покуття.
  Книга розрахована на літературознавців, викладачів та студентів, усіх, хто цікавиться специфікою художньої свідомості, історією національної літератури і розвитком інтелектуальної думки в Україні.

Константиненко, К.  Україна в італійських текстах ХV–XVII століть. Вип. XI. Студії з україністики / К. Константиненко. – К., 2012. – 320 с. – ISBN 978-966-2462-52-4

  Пропонована морнографія — перше комплексне дослідження рецепції українського етносу в італійських текстах ХV-ХVII ст. На основі малодоступних для українського читача першоджерел та узагальнення результатів дослідження Д. Наливайка,О. Пахльовської, В. Литвинова та ін. розкрито механізми формування й еволюції гетерообразу України на пограниччі християнського та мусульманського світів, у подорожніх нотатках Марко Поло, Дж. Барбаро, А. Контаріні. Окреслено українську складову в європейському вимірі Сарматії й італійській полоністиці. Чимало уваги приділено формуванню образу козацтва в італійській «літературі факту».
  Робота написана з урахуванням найновіших теоретичних проблем імагології, діалогічності культур, постколоніальних студій.
  Розрахована на науковців, аспірантів і докторантів, широке коло читачів як в Україні, так і за її межами. Рекомендована як навчальний матеріал для студентів гуманітарних факультетів, зокрема полоністів та компаративістів.

Юрій, М. Ф. Антропологія : навчальний посібник / М. Ф. Юрій. – К. : Дакор, 2008. – 424 с. – ISBN 978-966-8379-38-3

  Даний посібник являє собою короткий виклад та аналіз основних проблем сучасної антропологічної науки, систематизованих згідно з навчальною програмою.
  Послідовно розглянуті комплексна методико-біологічна проблема конституції, етапи, фактори та закономірності історико-еволюційного й індивідуального розвитку людини, антропологічні аспекти адаптації, біологічна мінливість людини, генетичні процеси в популяціях сучасної людини, проблеми етнічної антропології та расогенезу.
  Для студентів, аспірантів та викладачів гуманітарних вузів, для усіх, хто цікавиться антропологією.

Баранов, В. Смерть по-білому. Заплава : романи / Віктор Баранов. – К. : Ярославів Вал, 2013. – 360 с. ; іл. – 978-617-605-017-9

  У кожному романі Віктора Баранова владарює містична таїна, карколомна інтрига, тому ці твори з усіма на те підставами можна назвати детективними. Однак – і філософськими теж, – оскільки маємо дивовижно глибоке й оригінальне осмислення людини в її екзистенційних проблемах.

 

 

Ревакович, М. Personanongrata : нариси про Нью-Йоркську групу, модернізм та ідентичність / Марія Ревакович. – К. : Критика, 2012. – 336 с. – ISBN 978-966-8978-56-2

  Книжка американсько-української поетки, перекладачки, літературного критика і літературознавиці д-ра Марії Ревакович містить вибрані статті й есеї, написані протягом двох останніх десятиліть і присвячені переважно феноменові Нью-Йоркської групи, а також історії і теорії українського модернізму та проблемам творення ідентичности у літературі часів Незалежности. В першій частині поезію Нью-Йоркської групи - і цілого гурту загалом, і окремих його учасників, насамперед Емми Андієвської, Патриції Килини та Богдана Рубчака, - розглянуто в естетичному, тематичному та дискурсивному аспектах і вписано у контексти як українського літературного процесу (еміграційного та материкового), так і західного модернізму. У другій частині проаналізовано окремі явища української літератури минулого і нинішнього століть, від раннього модернізму (декадансу) до постмодернізму, з перспективи ґендеру, географії, мови та ідентичностей. Більшість пропонованих тут розвідок українською мовою виходить у світ уперше; переклади заавторизовано, переглянуто і виправлено.

Гнатюк, І. Лицарі нескореного духу / І. Гнатюк, Г. Радошівський-Баран, О. Ангелюк. – Львів : Апріорі, 2015. – 256 с. ; іл. – ISBN 978-617-629-218-0

  До книги трьох письменників – в'язнів сталінських концтаборів – Івана Гнатюка, Григорія Радошівського-Барана і Олеся Ангелюка увійшли їхні кращі твори та спогади.

Махно, В. Ровер : вірші та есеї 2011–2014 / Василь Махно. – Тернопіль : Крок, 2015. – 230 с. – ISBN 978-617-692-259-9

 

 

Махно, В. Дім у Бейтінґ Голлов : оповідання / Василь Махно. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. – 172 с. – ISBN 978-617-679-162-1

  Події, що про них розповідає Василь Махно у дебютній збірці короткої прози відбуваються за різних часів і на різних континентах, проте хай у чиї вуста вкладено історію - чоловіка за п'ятдесят, літньої вдови чи малого хлопчиська, - їм віриш. Адже оповідання позбавлені будь-яких авторських узагальнень, висновків чи напучувань. Це безсторонні розповіді про долі цілком різних людей, чесні й позбавлені пафосу. Але саме чесність і позірна простота очуднює цю прозу, звичні на перший погляд і невибагливі деталі додають таємничості і не відпускають читача від першої і до останньої сторінки.

   

Грабович, Г. Шевченко, якого не знаємо : з проблематики символічної автобіографії та сучасної рецепції поета = TheUnknownShevchenko : essaysonthePoet’sSymbolicAutobiographyandReception / Григорій Грабович – 2-ге вид., випр. і допов. – К. : Критика, 2014. – 414 с. – (Шевченкознавчі праці, ІІ). – ISBN 978-966-8978-75-3

  Книжку професора Гарвардського університету Григорія Грабовича, що її видавництво «Критика» випускає другим, доповненим і уточненим виданням, присвячено проблематиці символічної автобіографії та сучасної рецепції Тараса Шевченка. 200-літній ювілей поета дав дослідникові добру нагоду поновити обговорення фундаментальних питань шевченкознавства, порушуваних у його розвідках. До статтей та есеїв, опублікованих у першому виданні (2000), додано працю «Архетипи Шевченка», яка є розширеною версією статті, написаної для першого тому «Шевченківської енциклопедії» (2012).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]