Наукова бібліотека ТНПУ ім В. Гнатюка висловлює щиру подяку Інституту гідробіології НАН України, Кірпенко Наталії Іванівні  за подаровану книгу.

Кирпенко, Н. И.  Аллелопатическое взаимовлияние пресноводных водорослей = Allelopathic interaction between freshwater algae: монография / Н. И. Кирпенко. – К. : Наукова думка, 2013. – (Проект «Наукова книга»). – ISBN 978-966-00-1318-6

  У монографії на прикладі змішаних культур показано, що адаптацію водоростей до спільного існування супроводжує комплекс метаболічних порушень, характерних для загального неспецифічного адаптаційного синдрому клітинних систем, який розвивається у стресових умовах. У результаті алело-патичної взаємодії водоростей змінюється інтенсивність їхнього росту, фотосинтезу, дихання, білкового обміну, ферментативних та окисно-відновних процесів, нагромадження екзогенних метаболітів і продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Встановлено, що у процесі взаємодії водорості здатні змінювати склад алелопатично активних екзометаболітів. Висловлено припущення, що в індукції захисних реакцій водоростей і перебудові їхнього метаболізму з метою підвищення стійкості до впливу інших видів беруть участь бензойна кислота й дигідрометилжасмонат.
  Для гідробіологів, екологів, альгологів, фізіологів рослин та інших спеціалістів, які працюють у експериментальній біології.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах