Наукова бібліотека ТНПУ ім В.  Гнатюка  щиро вдячна пану Зубанов Володимиру Олександровичу, депутату Верховної Ради України за подаровані книги.

650

Україна: хронологія розвитку [Текст] : у 6 т.. Т. 1 : З давніх часів до пізньої античності / уклад.: О. О. Григор'єва, О. І. Ємельяненко, М. І. Мацола [та ін.] ; редкол.: П. П. Толочко, Г. Ю. Івакін, Л. Л. Залізняк [та ін.]. - К. : КРІОН : КВІЦ, 2007. - 704 с.

"Україна: хронологія розвитку" Том 1. Науково-популярне видання, яке висвітлює в хронологічній послідовності історичний розвиток України з давніх часів до пізньої античності. Багато фактів, чудові ілюстрації допоможуть пізнати історію України — історію великого народу.

Розраховане на широке коло читачів. Може бути використане як джерело додаткової інформації щодо вивчення курсу історії України.

651

Україна і Світ [Текст] : класична давнина : [у 10 т.]. [Т. 4] : Від Великого переселення народів до раннього середньовіччя (350-850 рр.). Ч. 1 / уклад.: М. Г. Белік, Г. Б. Войцехівська. Н. М. Артем'єва ; наук. ред. М. Ю. Відейко ; редкол.: Н. С. Абашина, М. Ю. Відейко, О. А. Корнієвський. - К. : КРІОН, 2010. - 224 с.

Це багатотомне науково-популярне видання, мета якого — розповісти про переплетіння історії та культури народів світу, про розквіт і згасання давніх цивілізацій, найбільш видатні події і постаті, які впливали на хід історії. Незвіданий світ історії народів, які населяли територію України в стародавні часи, розкривається перед читачем на фоні подій світової історії.
Видання добре ілюстроване. Розраховане на широке коло читачів, які цікавляться історією.
Цей том присвячено періоду Великого переселення народів - переломній добі в історії людства. Хронологічно матеріал доведено до 850 р. Подається він у двох частинах, щоб докладно висвітлити процес формування нової середньовічної цивілізації, розглянути питання господарського, політичного, соціального та культурного розвитку суспільства.

654

Україна і Світ [Текст] : Славетні міста : [у 10 т.]. [Т. 5] : Від Великого переселення народів до раннього середньовіччя (350-850 рр.). Кн. 1 / уклад.: М. Г. Белік;  редкол.: М. Ю. Відейко, О. А. Корнієвський, Б.Г. Возницький. - К. : КРІОН, 2011. - 224 с.

Це багатотомне науково-популярне видання, яке розповідає про переплетіння історії та культури народів світу через історію міст, в яких відбувалися події, що визначили подальший суспільно-політичний розвиток певного регіону чи навіть світу взагалі. Статті в книзі розміщено розділами-блоками за географічним розташуваням (Європа, Азія тощо), всередині блоків - за датою заснування. Українські міста виділено в окремий розділ. Кожна стаття містить коротку історію міста та екскурс його найцікавішими вулицями, пам'ятками та музеями від стародавніх часів до сучасності.

Розраховано на широке коло читачів, які цікавляться історією.

655

Україна і Світ [Текст]:хронологія подій. 2011 рік. Січень. Лютий. Березень / уклад.: В.О. Зубанов, О.О. Григор'єва, Л.Ю. Нескромнюк - К. : КРІОН, 2011. - 216 с.

Ця книга — літопис сучасності. В ній викладені події, які відбулись в Україні та країнах світу за перші три місяці 2011 року — січень, лютий та березень, на наших очах. Дуже скоро вони стануть історією. Книга може надихнути на створення історії своєї родини, навчального закладу, рідного міста, тому розрахована на широке коло читачів. Може бути використана як джерело додаткових знань у вивченні курсу сучасної світової історії.

652

Відейко М. Ю. Україна: від Трипілля до Антів [Текст] /  М. Ю. Відейко. - К. : КВІЦ, 2008. - 280 с.

Різні імена в давні часи носила наша земля, її ліси, ріки й рівнини: Кіммерія, Скіфія, Сарматія, Замор`я, Леведія, Дорі, Архейм, Русь, Борисфен, Данпрастадир, Істр, Тірас, Гіппаніс... Усі ці, часом незрозумілі, а то і взагалі невідомі нині назви було дано у давні часи представниками народів, що жили у нашому Краї. Що стояло за цими назвами, як жили люди, котрі придумали та промовляли ці слова? Десятки тисяч років давньої історії землі, що її сьогодні називають Україною, були відкриті завдяки польовим археологічним дослідженням впродовж останніх ста п`ятдесяти років. Щороку чимало експедицій шукають і знаходять у цій землі сліди минулих епох і подій. Із таких знахідок і складається мозаїка давньої історії. У книзі представлено її окремі сторінки, епізоди, які охоплюють період від трипільської археологічної культури (5400-2650 pp. до н.е.) до початку історії антів (IV-V ст. н.е.). Історичні події, викладені в книзі, співвіднесено до території України у її сучасних межах.
Розраховано на широке коло читачів

653

Відейко М. Ю. Повість про князя Кия [Текст] /  М. Ю. Відейко. - К. : Кріон, 2009. - 112 с.

Ця повість — про князя Кия, про часи, коли було засновано місто Київ. Сталося це так давно, що ті події встигли перетворитися на легенди. Близько півтори тисячі років тому, у часи князя Кия народилося чимало легенд. Адже тоді було перегорнуто чергову сторінку європейської історії, коли у полум’ї спустошливих та руйнівних війн, які охопили не лише Європу, відійшов у минуле античний світ. Серед найвідоміших легенд тих далеких часів - історії про короля Артура та славетних лицарів Круглого Столу, пісня про Нібелунгів, їх скарби та грізного короля гунів Етцеля. Однак відомо, що за усіма майже казковими персонажами можуть стояти цілком реальні люди — королі, вожді, воєначальники, що жили у давно минулі часи. Але саме від цих легенд ведуть відлік нових сторінок історії народи таких сучасних європейських держав, як Велика Британія, Бельгія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Франція та інші. Так само легенда про князя Кия знаходиться біля витоків історії Білорусі, Росії та України.

657

Орльонов А.О. Князь Кий захищає фортецю Києвець на Дунаї. 487 рік [Текст] / А.О. Орльонов; Авт. тексту; М. Ю. Відейко - К. : Кріон, 2011. - 20 с.- (Iсторiя України в картинах)

У брошурі (автор Михайло Відейко) можна знайти детальний опис подій, зображених на полотні художника Артура Орльонова. Ця картина відображає події, які відбувались у житті князя Кия після звільнення рідної землі від гунів. Відомо з літопису, що по заснуванню Києва, князь вирушив в пошуках слави на південь.Після прийому у Імператора Римської імперії, він захопився ідеєй заснувати фортецю Києвець на місці зруйнованого ворогами Імперії ромеїв містечка на березі Дунаю. Але ця справа видалась досить важкою через постійні напади вороже налаштованих сусідів - гунів. Саме одній з таких битв і присвячена ця картина, яка створювалась художником у співдружності з відомими вченими Інституту археології НАН України (Відейко М.Ю., Абашина Н.С.)

656

Украина-Европа [Текст] : хронология развития : [в 3 т.]. [Т. 3] : 1000-1500 гг. / сост. тома: О.А. Григорьева, Н.Н. Артемьева, Л.М. Дяченко, О.И. Емельяненко, В.В. Зубанова, Л. Ю. Нескромнюк;· редкол.: Н.Н. Бровко, В.Я. Галаган, А.В. Курочкин, А.А. Корниевский. - К. : КВІЦ, 2007. - 560 с.

Научно-популярное издание, которое освещает в хронологическом порядке историческое развитие Украины и Европы с ХІ до XV ст.
На страницах этой книги Вы найдете информацию о средневековых временах, когда зарождались национальная культура и национальный характер большинства современных европейских народов – французов, немцев, итальянцев, славян и др.
Исторические события, отображенные в данной книге, соотносятся с европейскими государствами в современных границах..

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах