Наукова бібліотека ТНПУ ім В.Гнатюка  щиро вдячна викладачу кафедри методики викладання  української мови і культури мовлення Струганець Любові Василівні, за подаровані книги.

Великий терор в Україні

Великий терор в Україні. "Куркульська операція" 1937-1938 рр. [Текст] : у 2-х ч.  / упоряд. С. Кокін, М. Юнге. – К.: Вид.дім "Києво-Могилянська академія", 2010.  – (Більше не таємно). –  Ч. 1. – 614 с

Збірник документів висвітлює одну з головних складових «Великого терору» - масові політичні репресії комуністичного режиму у 1937-1938 роках, проведені відповідно до оперативного наказу народного комісара внутрішніх справ СРСР М.І.Єжова №00447 від 30 липня 1937 року. У книзі вперше публікується комплекс розсекречених архівних документів Галузевого державного архіву Служби безпеки України щодо підготовки, перебігу, результатів  та жертв цієї операції на території тодішньої Української РСР. Документи розкривають механізм творення партійними та каральними органами масового терору та його соціально-політичну спрямованість проти сільського населення України, ілюструють жорстокість у проведенні операції: з понад 111 тисяч заарештованих основну масу (понад 64 тисячі) було розстріляно, майже всі інші загинули пізніше в табюорах ГУЛАГу.

Великий терор в Україні

Великий терор в Україні. "Куркульська операція" 1937-1938 рр. [Текст] : у 2-х ч.  / упоряд. С. Кокін, М. Юнге. – К.: Вид.дім "Києво-Могилянська академія", 2010.  — (Більше не таємно). –  Ч. 2. – 598 с.

"Збірник документів висвітлює одну із трагічних складових доби Великого терору - так звану «куркульську операцію» за оперативним наказом НКВС СРСР № 00447 від ЗО липня 1937 р. У книзі вперше публікується комплекс розсекречених архівних документів Галузевого державного архіву Служби безпеки України щодо підготовки, перебігу, результатів та жертв цієї операції на території тодішньої Української РСР. Опубліковані документи та статистичні матеріали партійних і каральних органів також дають змогу уявити вплив владних структур Москви на здійснення «куркульської операції» в масштабах Радянського Союзу. Книга розрахована на науковців, політиків, викладачів та студентів, а також усіх, хто цікавиться історією України."

З криниці літ

Дзюба, І. М.  З криниці літ: У 3 т. [Текст] : наук. вид. / І.М. Дзюба. – К. : Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2006 - 2007. –   Т. 1 : Статті. Доповіді. Рецензії. Передмови. Дещо про добрих сусідів та духовну рідню. – 2006. – 975 с.

У першому томі вибраних праць Івана Дзюби подано статті, доповіді, рецензії від початку 60-х років минулого століття до наших днів.
Майже піввіку українського літературного життя побачено очима його активного учасника, уважного і вдумливого літературного критика та дослідника.
Читач відчує складність і суперечливість художнього процесу цих непростих десятиліть, як і творчу еволюцію автора, що також є своєрідним «знаком доби» і засвідчує принциповість громадянської та естетичної позиції І. М. Дзюби за всіх історичних обставин.
Книжка розрахована на студентів, викладачів гуманітарних дисциплін та всіх, хто цікавиться явищами української літератури.

З криниці літ

Дзюба, І. М. З криниці літ: У 3 т. [Текст] : наук. вид. / І.М. Дзюба. – К. : Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2006 - 2007. – Т. 2 : Шевченко і світ; Естетика і культурологія; Знайомство з десятою Музою; "Бо то не просто мова, звуки..."; Тернисті дороги порозуміння. – 2006. – 976 с.

У другому томі вибраних праць Івана Дзюби подано компативістські дослідження творчості Тараса Шевченка, її європейський контекст; статті з питань естетики й культурології, історії українського кіно: міркування про становище і долю української мови, а отже і долю української культури. Майже піввіку українського літературного життя побачено очима його активного учасника, уважного і вдумливого літературного критика та дослідника.

З криниці літ

Дзюба, І. М. З криниці літ: У 3 т. [Текст] : наук. вид. / І.М. Дзюба. – К. : Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2006 - 2007. –  Т. 3 : Літературні портрети; Дніпровський меридіан; зі спогадів. – 2007. – 880 с.

У третьому томі вибраних праць Івана Дзюби подано низку літературних портретів українських письменників та поетів ХІХ–ХХ століть, спогади про діячів культури; в розділі «Дніпровський меридіан» ідеться про перегук мотивів української, булоруської та литовської літератур.
Книжка розрахована на студентів, викладачів гуманітарних дисциплін та всіх, хто цікавиться явищами української літератури.

Російський Імперіалізм

Російський імперіалізм [Текст] /упоряд. Т. Гунчак;  пер. з англ. Т. Цимбала. – К.: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2010. – 395 с.

Книга за редакцією добре відомого як в Україні, так і за її межами історика, професора Ратґерського університету в США Тараса Гунчака “Російський імперіалізм від Івана Великого до Революції” побачила світ у 1974 та 2000 роках у США. Її досі не було перекладено українською, хоча саме для України вона має надзвичайно важливе значення. Ця збірка статей провідних істориків світу розкриває розкриває саму сутність російського імперіалізму (під імперіалізмом упорядник розуміє поширення сили і впливу однієї нації чи держави на інші нації, території чи групи людей), починаючи від причин імперіалістичної поведінки Росії в історичному контексті й закінчуючи втіленням російських імперіалістичних планів у різних куточках імперії. Книга охоплює період від розпаду Монгольської імперії до більшовицької революції, проте містить проекції і на сучасність.

 Що залишилося після Помаранчевої революції?

Грицак, Я. Що залишилося після Помаранчевої революції?[Текст] / Я. Грицак. – К.: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2010. – 31 с.

У лекції відомий український історик, професор Львівського національного університету ім. І.Франка та Українського католицького університету, почесний професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" аналізує спадок Помаранчевої революції у ширшому історично-порівняльному контексті. Відповідно до цієї перспективи, ключовим питанням у Помаранчевій революції є Україна як модерний продукт. Доки переможна еліта буде брати владу заради влади, а не заради модернізаційних стрибків, доти Україна приречена на повільну еволюцію, якщо не на стагнацію.
Лекцію розраховано на студентську аудиторію та широке коло читачів.

Суржик: між мовою і "язиком"

Масенко, Л. Т. Суржик: між мовою і "язиком" [Текст] / Л.Т. Масенко. – К.: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2011. – 135 с.

У книжці висвітлено історію виникнення, поширення й сучасного побутування мішаних українсько-російських форм усного мовлення, відомих під назвою суржик. Як специфічне явище мовного життя України суржик розглянуто не тільки в мовознавчому, а й соціокультурному та психолінгвістичному аспектах. Книжка призначена для студентів-філологів, викладачів вищої школи і вчителів української мови, але вона може зацікавити й ширшу аудиторію.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]