Наукова бібліотека ТНПУ ім В.  Гнатюка  щиро вдячна Інституту Івана Франка НАНУ та пану Нахліку Евгену за подаровані книги.

747

Котик-Чубінська М. С.   Структура та образність поезії Юрія Тарнавського / М.C. Котик-Чубінська ; НАН України. Інститут Івана Франка; Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка ; Наук. ред. та автор передмови Є. К. Нахлік. - Львів, 2011.-211 с.-(Серія «Літературознавчі студії». Вип. 17).

Монографію присвячено дослідженню поезії Юрія Тарнавського з погляду особливостей поетичної структури й образності. Виокремлено головні принципи віршової делімітації у верлібрах (синтаксичний: реченнєвий, синтагматичний; антисинтаксичний), означено особливості будови поезій у прозі, простежено корелювання змін у поетичній структурі з модифікаціями в художній образності. У руслі дослідження структури та образності здійснено семіотичний аналіз взаємодії поезії з малярством, скульптурою, танцем, кіно, музикою, фотографією. Осмислено визначальну рису поетики Ю. Тарнавського - її діалогічність, що виявляється у різних площинах: як настанова на вербальний діалог зі світом і як міжмистецька взаємодія на рівні художніх засобів, ходів, образів.

752

Іван Франко: Тексти. Факти. Інтерпретації: збірник наукових праць / НАН України; Інститут Івана Франка; Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка; редкол.: М. Жулинський (голова) та ін.; відп. і літ. ред. та упоряд. Є. Нахлік. - Київ; Львів, 2011. - Випуск І: Огляди. Статті. Твори. Листування. Спогади. Бібліографія. - 440 с.

Перший випуск продовжуваного збірника «Іван Франко: Тексти. Факти. Інтерпретації», приурочений до заснування Інституту Івана Франка НАН України і 155-річчя від дня народження письменника, містить франкознавчі огляди, літературознавчі, культурологічні, фольклористичні розвідки, зразки статей до Франківської енциклопедії, першодруки окремих Франкових текстів, доти недруковані деякі листи Н. Кобринської до письменника, листи дітей до Ольги Франко, спогади про І. Франка, бібліографічні матеріали (І. Франко в дисертаційних дослідженнях 1988-2009 рр., франкознавчі публікації науковців Львівського відділення Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України за 2006-2010 рр.).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Наукометрія

Електронні бази даних

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]