«Син Подільської землі, співець її краси і слави»
(110 років від дня народження Михайла Стельмаха (1912–1983),
українського письменника, драматурга, фольклориста)

 

1 ...Земля моя, запашна, барвінкова,
Ріки медові, дощі золоті,
Тільки б побачить тебе у обнові,
Більше нічого не хочу в житті…

/М. П. Стельмах/

 

   Михайло Панасович Стельмах! Самобутній, цікавий талант! Видатний художник слова! Один із найяскравіших знавців багатств української мови. Одночасно – поет і прозаїк, драматург і фольклорист, публіцист і кіносценарист. Своїми поезіями, оповіданнями, повістями і романами він підніс рідне слово до високих вершин в українському письменстві.

   Народився Михайло Панасович Стельмах 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту на Вінниччині.
   Вершиною майстерності письменника є роман “Дума про тебе”, який побачив світ у 1969 році. Він став гімном найблагороднішому з людських почуттів – коханню. Останньою роботою і своєрідним творчим заповітом митця став роман “Чотири броди”(1979 р.), за який М. Стельмаха нагородили у 1980 році Державною премією України ім. Т. Г. Шевченка.
   А вже від прози Стельмах перейшов до драматургії. Хоча, можливо, рівень його драматичних творів дещо поступається рівневі прозових. Він написав кілька п'єс: драму “На Івана Купала”(1966), трагедію “Зачарований вітряк”(1967), “Золота метелиця”, комедію “Кум королю”(1967), створив сценарій документального фільму “Живи, Україно!”, брав участь у створенні кінофільмів за своїми творами: “Правда і кривда”, “Дума про любов”, “Над Черемошем”, “Кров людська – не водиця”, “Дмитро Горицвіт”.
   В поетичному доробку Михайла Стельмаха є багато задушевних, ліричних творів інтимного характеру. Це вірші про молодість, про кохання і дружбу, про радість і щастя у житті. Зразком інтимної лірики М. Стельмаха є чудовий ліричний вірш «Поміж березами дівча іде». В роки війни М. Стельмах видав кілька збірок поезій: «За ясні зорі», «Провесінь» обидві – за редакцією Максима Рильського. У багатьох поезіях цього часу відчутний фольклорний струмінь.
   З лагідною усмішкою, з теплим гумором, цікаво й дотепно писав Михайло Панасович казки та вірші для дітей. І для маленьких читачиків, як і для дорослих, знаходив письменник своє мудре проникливе слово, що доходить до самого серця, примушує задуматись, вчить робити добро. Маючи неабиякий педагогічний досвід, знання дитячої психології, вміння розповісти найменшим цікаво про цікаве, своїми творами Михайло Стельмах виховує любов до краси і знань, до людини і природи
   Доробок М. Стельмаха – збирача фольклору – потребує спеціального вивчення. З листів, спогадів, деяких публікацій та архівних джерел відомо, що кількість Стельмахових записів народних пісень сягає до тисячі, казок, легенд, переказів – декілька сотень; чимало прислів’їв та приказок, загадок, замовлянь, голосінь, прикмет. Збереглося кілька зшитків Михайла Стельмаха з часів його подорожей Західною Україною – він записував різні діалектизми, сюжети з життя, навіть замальовував різні екзотичні як на подолянина предмети побуту.
   Життя Михайла Стельмаха пройшло у творчій і натхненній праці. Великий українець і гуманіст, громадянин і митець, майстер художнього слова, він усього себе присвятив своєму народові, відкривши світові його духовне багатство, мужність, працелюбство, його лагідну і поетичну душу.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 1 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1982. – 656 с.


   У першому томі опубліковано роман «Хліб і сіль. Це розповідь про життя українського села напередодні та під час революції. Справжнім героєм твору є народ з його болями і стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю і вірою в краще майбутнє.

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 2 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1982. – 592 с.


   До другого тому ввійшли роман «Кров людська – не водиця» та перша частина роману-хроніки «Велика рідня» – твори про життя українського селянства після революції.

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 3 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1983. – 672 с.


   У третьому томі – продовження роману «Велика рідня». Це розповідь про життя українського села після революції. В творі охоплено події Великої Вітчизняної війни, значне місце тут відведено боротьбі народних месників проти фашистських загарбників.

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 4 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1983. – 712 с.


   До четвертого тому увійшли роман «Правда і кривда», в якому змальовано життя українського села наприкінці Великої Вітчизняної війни і в перші повоєнні роки, а також дві автобіографічні повісті «Гуси-лебеді летять..» та «Щедрий вечір».

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 5 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1983. – 383 с.


   До п’ятого тому увійшов роман «Дума про тебе в якому відображено життя українського села в 20–40 роках.

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 6 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1983. – 606 с.


   У шостому томі опубліковано роман про життя українського села «Чотири броди». Твір охоплює події довоєнних літ та періоду Великої Вітчизняної війни. Роман удостоєний Державної премії імені Т. Шевченка.

1

   Стельмах М. П. Твори : в 7 т. Т. 7 / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1984. – 647 с.


   До сьомого тому увійшли вірші, казки, оповідання, драматичні твори.

4

   Стельмах М. П. Вибрані твори / М. П. Стельмах ; передм. М. Ткачука. – Київ : Сакцент Плюс, 2005. – 736 с.


   До однотомника ввійшли повісті «Над черемошем», «Гуси лебеді летять», «Щедрий вечір», п’єси «Зачарований вітряк», «На Івана Купала», збірка оповідань «Березовий сік», а також поезії.
   У цих творах письменник розкрив красу людини, її розум, героїзм, прагнення до кращого майбутнього.

16

   Стельмах М. П. Поезії / М. П. Стельмах. – Київ : Держлітвидав України, 1958. – 496 с.


   Вміле наслідування традицій не затушовує, а ще більш підкреслює творче обличчя поета, якщо він сформувався у зрілого, сміливого, вдумливого і оригінального художника. Саме про це говорять книги поетичних творів М. Стельмаха. Про те ж свідчать і зібрані в цій книзі цикли його поезій «Рідня», «Шляхами війни», «Соняшник», «Поміж березами дівча іде».

3

   Стельмах М. П. Велика рідня : роман-хроніка / М. П. Стельмах. – Київ : Дніпро, 1968. – 967 с.


   Роман-хроніка М. Стельмаха «Велика рідня» оповідає про великі перетворення в житті народу, про духовне зростання людини.
   Роман передає відчуття масштабності подій складного історичного періоду – від завершення громадянської війни і до вигнання фашистських загарбників.

5

   Стельмах М. П. Гуси-лебеді летять / М. П. Стельмах. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 140 с.


   Натхнення для написання повісті "Гуси-лебеді летять" М. Стельмах черпав із власних дитячих спогадів, із днів, коли родина маленького хлопчика не могла дозволити собі навіть купити чоботи для сина. Проте матеріальна скрута не стала на заваді до щирого дитячого щастя, потягу до прекрасного. Нелегкі роки не викорінили у дитячій душі добра і милосердя, поваги до праці, любові до родини. Найближчі люди змогли виплекати і у майбутньому письменнику людяність, потяг до естетики, вірність мріям, почуття гумору і зберегти ці якості до останнього подиху. "Гуси-лебеді летять" – це ліричний і мелодичний, ніби поезія, твір, у якому кожен знайде і відчує такі дорогі, але забуті у метушні дорослих турбот емоції.

6

   Стельмах М. Кров людська – не водиця : роман / Михайло Стельмах. – Київ : Дніпро, 1988. – 302 с. – (Шкільна бібліотека)


   У творі М. Стельмаха «Кров людська не водиця» зображено боротьбу селян одного з сіл на Поділлі з контрреволюційними бандами в перші пореволюційні роки. Самовідданість людей в боротьбі за нове життя, драматизм ситуацій, в яких діють герої, самобутні характери, живописні картини природи і побуту Поділля, соковита мова, ліризм – основні прикмети роману.

8

   Стельмах М. П. Правда і кривда : (Марко Безсмертний) : роман / М. П. Стельмах. – Київ : Дніпро, 1990. – 427 с.


   У романі «Правда і кривда» автор показує українське село в останні роки війни та перше повоєнне літо, переборення хліборобами труднощів у відбудові народного господарства, а головне - одвічну боротьбу правди і кривди, добра і зла.

7

   Стельмах М. П. Хліб і сіль : роман / М. П. Стельмах. – Київ : Дніпро, 1987. – 635 с.


   У романі відтворено широку картину життя українського села напередодні революції 1905 року. Автор правдиво зображує тяжке становище селянської бідноти, показує, як у боротьбі проти панів формувалася її свідомість. Справжнім героєм твору є народ з його болями і стражданнями, радощами і сподіваннями, нескореністю й вірою в краще майбутнє. М'який задушевний ліризм, філософські роздуми, іскристий гумор, багата і розмаїта мова характерні для твору.

9

   Стельмах М. П. Чотири броди : роман / М. П. Стельмах. – Київ : Дніпро, 1989. – 608 с.


   У романі видатного українського письменника відображено життя українського села від перших післяреволюційних років до Великої Вітчизняної війни. Це гімн красі і мудрості народу, його відданості рідній землі.

10

   Стельмах М. П. Щедрий вечір : повість / М. П. Стельмах. – Сімферополь : Таврія, 1986. – 144 с. – (Шкільна б-ка).


   Повість Михайла Стельмаха "Щедрий вечір" – один з найоптимістичніших та життєстверджуючих творів письменника. У ній автор розповідає про своє дитинство, яке пройшло за років Жовтневої революції та громадянської війни. Життя України в двадцяті роки було непростим, скрути зазнавали дорослі й діти. Але дитяча пам'ять головного героя всотує тільки найяскравіші, найщасливіші епізоди життя. Як каже Стельмах від імені Михайлика: "...і хороше, і дивно, і радісно стає мені, малому, у цім світі, де є зорі, і тихі вогники, і щедрі вечори..."

11

   Бабишкін О. К. Михайло Стельмах / Олег Бабишкін. – Київ : Рад. письменник, 1961. – 217 с.


   Літературознавча праця О. Бабишкіна – перша ґрунтовна праця, присвячена творчості Михайла Стельмаха. В ній розглядається творчий шлях письменника, особливості його стилю, простежується безупинне зростання художньої майстерності.

12

   Наш Михайло Стельмах : літературно-критичні статті, етюди, есе / упоряд. : І. М. Дузь, І. Є. Кравченко. – Київ : Рад. письменник, 1982. – 366 с.


   Монографія присвячена творчості Михайла Панасовича Стельмаха. У полі зору дослідника такі визначні його романи, як «Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Правда і кривда», «Дума про тебе», «Чотири броди», поетичний і драматургічний доробок митця.

14

   Пастущак Т. Й. Жанрова специфіка дилогії «Гуси-лебеді летять», «Щедрий вечір» Михайла Стельмаха : дослідження / Тетяна Пастущак ; наук. ред. А. Б. Гуляк. – Тернопіль : Медобори, 2008. – 50 с.


   Висвітлюється жанрова своєрідність автобіографічних творів, мистецтво моделювання художнього світу в цьому жанровому різновиді української прози ХХ століття, зокрема повістей.

13

   Про Михайла Стельмаха : спогади / упоряд. : Л. А. Стельмах, Д. М. Стельмах. – Київ : Рад. письменник, 1987. – 407 с.


   Матеріали присвячені творчості Михайла Панасовича Стельмаха. У полі зору дослідника так визначні його романи, як «Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Правда і кривда», «Дума про тебе», «Чотири броди», поетичний і драматургічний доробок митця.

15

   Семенчук І. Р. Романи Михайла Стельмаха : літературно-критичний нарис / Іван Семенчук. – Київ : Рад. письменник, 1976. – 214 с. – (Світ письменника).


   У книзі аналізується художня майстерність видатного українського письменника, М. Стельмаха.
   В центрі уваги дослідника – широко відомі читачеві романи «Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда і кривда (Марко Безсмертний)», «Дума про тебе». Стисло характеризується також творчий доробок Стельмаха – поета і драматурга.

 Підготувала Н. В. Галіцька
травень 2022 р., 21 джерело

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks