"Іван Багряний – титан українського духу"

 (115 років від дня народження українського письменника,

 публіциста, політичного діяча)

 

0«Я мушу працювати для української куль­ту­ри насамперед, і тво­ри му­сять бу­ти на­ці­о­нальними не

тіль­ки за фор­мою, а й за зміс­том.

Я – ук­ра­їнський пись­мен­ник»

/Іван Багряний/

 

 

   2 жовтня Україна святкує вже 115 ювілей від дня народження одного з найяскравіших письменників української діаспори, талановитого прозаїка, поета, драматурга, публіциста, що пройшов крізь катівні ОГПУ – НКВС, сталінські тюрми й концтабори, проживши трохи більше як півстоліття, перейшовши у вічність нескоренним патріотом.

   То хто ж він такий – Іван Багряний? Іван Павлович Багряний (Лозов’яга) народився 19 вересня 1906 року (за старим стилем) в м. Охтирка Сумської (колишньої Полтавської) області в сім’ї муляра Павла Петровича Лозов’яги. Мати майбутнього письменника Кривуша Євдокія Іванівна походила з заможного селянського роду Куземин біля Охтирки. В сім’ї, окрім Івана, виховувались також син Федір і дочка Єлизавета. Шестирічним хлоп’ям почав своє навчання Іван Багряний у церковно-приходській школі, потім закінчив в Охтирці вищу початкову школу і Краснопільську художньо-керамічну.

   1926–1928 навчався у Київському художньому інституті. Обіймав низку посад в різних організаціях, працював на шахтах Донбасу. Перший його вірш "У місто", за підписом "І. Багряний", надруковано в київському журналі "Глобус" за 1926. Належав до літературної організації письменників Києва " Майстерня революційного слова". 1927 виходить перша збірка поезій "До меж заказаних", 1929 – поема "Aве Maрія", відразу заборонена цензурою.

  16 квітня 1932 Багряного заарештовано і після 11 місяців уз'язнення у Харківській "внутрішній тюрмі" засуджено на 5 років таборів і відправлено на заслання на Далекий Схід. Не побувши на волі й року, Багряний знову заарештований. 1940 у зв'язку з тяжкою хворобою легенів був звільнений. В роки Другої світової війни за гітлерівської окупації жив в Охтирці, працював редактором газети "Голос Охтирщини".

   1943 виїхав до Галичини, де взяв участь у створенні Української головної визвольної ради. Написав роман "Звіролови" (1944, перевиданий 1946–1947 під назвою "Тигролови"). Незабаром емігрував до Словаччини, потім Австрії та Німеччини. На еміграції займався громадсько-політичною та журналістською діяльністю: заснував газету "Українські вісті", ініціатор створення, а потім лідер Української революційно-демократичної партії, був обраний заступником і головою Української національної ради, організатор і засновник Об’єднання демократичної української молоді. Один із засновників об’єднанання українських письменників "Мистецький український рух", а після припинення його діяльності вступив до іншого об’єднанання – "Слово". Плідно працював як письменник; залишив низку визначних творів: романи "Сад Гетсиманський" (1950), "Буйний вітер" (1957), "Людина біжить над прірвою" (1965), повісті та ін. Опубліковано також публіцистичні розвідки – "Публіцистика: Доповіді, статті, памфлети, рефлексії, есе" (1997). Твори Багряногобуло перекладено англійською, німецькою, французькою та голландською мовою. Зокрема, роман "Тигролови" в англійському перекладі ("The Hunters and the Hunted" – "Переслідувачі і переслідувані") був опублікований у американському видавництві "Sant Martin Press" трьома накладами

   Помер письменник у 1963 році й похований у Новому Ульмі. На надгробку вибиті рядки з поеми Багряного «Мечоносці»: «Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами».

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

Багряний І. П. Вибрані твори : у 2 т. Т. 1 / Іван Багряний ; упоряд.: О. Коновал, О. Шугай ; ред. і автор передм. О. Шугай. – Київ : Юніверс, 2006. – 584 с.

 

   До першого тому «Вибраних творів» видатного письменника і громадсько-політичного діяча Івана Багряного увійшов роман «Маруся Богуславка» – книга, за визначенням самого ж автора, про українську молодь під час Другої світової війни. Цей роман започаткував епопею «Буйний вітер», що залишилася незавершеною. Написаний 1952–1956 pp., окремою книгою в Україні роман видається вперше. Сюди додано також уривок «Держіть поїзд!» і низку цікавих фотографій. Видання розраховане на широке коло читачів.

2

Багряний І. П. Вибрані твори : у 2 т. Т. 2 / Іван Багряний ; упоряд.: О. Коновал, О. Шугай ; ред. О. Шугай. – Київ : Юніверс, 2006. – 584 с. 

 

   До другого тому «Вибраних творів» Івана Багряного увійшли роман «Людина біжить над прірвою», повість «Огненне коло», повість-вертеп «Розгром», памфлет «Чому я не хочу вертатись до СССР?» та маловідома публічна лекція «Україна біля Тихого океану».

  Видання ілюстроване серією фотографій, переважна більшість  яких публікується вперше.

   Видання розраховане на широке коло читачів.

3

Багряний І. П.  Вибрані твори / І. П. Багряний ; упоряд., передм. та комент. М. Балаклицький. – Київ. : Смолоскип, 2006. – 687 с. – (Розстріляне Відродження). 

 

   Збірка вибраних творів Івана Багряного (1906–1963), продовжувача традицій “Розстріляного відродження” 1920-х років в українській літературі й політичній діяльності, презентує його постать як письменника, поета, публіциста і знайомить читача з критичною оцінкою його доробку.

4

Багряний І. Збірка поезій / Іван Багряний. – Київ : ЦУЛ, 2018. – 100 с. – (Класика української літератури). 

 

   Збірка поезій Івана Багряного презентує такі вірші: “Гуляй поле”, ”Рідна мова”, ”Дівчині”, ”Золотий бумеранг”, ”Казка для лелек та Павлика–мандрівника” та ін.

   Для позакласного читання учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів.

5

Багряний І. Людина біжить над прірвою : роман / Іван Багряний. – Київ : Знання, 2016. – 368 с. – (Класна література). 

 

   Головний герой роману Максим Колот опиняється між двома арміями – фашистською і радянською. Але він не піддається обставинам і не дає долі викреслити його із життя. Розповідаючи про трагедію людей, затягнутих у вир Другої світової війни, письменник намагається відповісти на одвічне запитання: що утримує людину в цьому світі, де бере початок її жага до життя, звідки у неї беруться сили боротися зі смертю, коли вона опиняється на грані між буттям і небуттям. Роман захоплює динамічним сюжетом, глибокими роздумами про сенс життя, такі нетлінні цінності як рідна земля, рід, сім’я, любов, відповідальність за ближніх, віддана дружба, милосердя і буде цікавим читачеві.

6  

Багряний І. Огненне коло : повість про трагедію під Бродами / Іван Багряний. – Київ : Знання, 2015. – 192 с. – (Скарби). 

 

   Повість “Огненне коло” Івана Багряного (1906–1963 –  книга про трагедію під Бродами під час Другої світової війни. Вона захоплює читача насамперед мужністю воїнів, що безмежно любили і захищали свою землю, їхньою сміливістю, відданістю і вірністю дружбі. Цю книгу не можна читати без болю і співпере­живання. “Нас переможено, але це не є правда. Нас вибито... Минуть десятиліття, і ми воскреснемо в народній пам’яті...” – говорить один із головних героїв повісті. Незважаючи на трагічність подій, про які йде мова, книга, її персонажі випромінюють благородство, людяність і віру у щасливе майбутнє.

7  

Багряний І. П. Вірю! : хрестоматія / І. П. Багряний ; упоряд. і авт. післясл. В. Усань ; вступ. сл. А. Лисого. – 2-ге вид. – Чікаго ; Харків : ХІБМ, 2001. – 544 с. 

 

   У хрестоматії вміщено значну частину поетичних та уривки з головних прозових творів, що принесли письменникові світову популярність і визнання.

   Призначено для учнів середніх шкіл, студентів, усіх небайдужих до долі нашої України.

8  

Багряний І. П.  Публіцистика : доповіді, стататті, памфлети, рефлексії, есе / І. П. Багряний ; упоряд. О. Коновал ; передм. І. Дзюби ; післям. Г. Костюка ; ред. Г. Карпенко. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2006. – 856 с.

 

   У книзі вміщено публіцистичні твори, опубліковані вперше в 1946–1963рр. переважно в журналі «Наші позиції» та газеті «Українські вісті» – виданнях Української революційно-демократичної партії (УРДП), яку в еміграції організував і впродовж 1948–1963 pp. очолював автор. Публіцистика І. Багряного (1906–1963) була засобом боротьби за національну гідність і волю свого народу, за незалежність України. Гострим словом він критикував сталінський тоталітарний режим, викривав російський шовінізм, відгукувався на події в СРСР, аналізував світове політичне життя тощо.

9

Багряний І. П. Сад Гетсиманський : іст. роман : для ст.. шк.. віку / Іван Багряний. – Київ : Школа, 2009. – 512 с. – (Бібліотека шкільної класики).

 

   Роман є одним із перших творів про страшну сутність радянського режиму в роки масових репресій. Іван Багряний описав те, що пережив сам, перебуваючи під слідством, у тюрмі та засланні. В образ головного героя, Андрія Чумака, та опис його долі вкладено багато автобіографічних подробиць. Як автор, так і його герой, пройшовши всі пекельні кола, вистояли та зберегли людську гідність.

10

Багряний І. П. Тигролови : роман / Іван Багряний – Київ : Знання, 2020. – 256 с. – (Скарби: молодіжна серія).

 

   Роман Івана Багряного «Тигролови» (1944) – перший великий твір письменника, в якому вражаюче правдиво зображено страшну людську трагедію в часи сталінських репресій. Герой роману, як тисячі й тисячі тих, хто потрапив у лабети НКВС, приречений канути у безвість, щезнути. Та не такий Григорій Многогрішний, нащадок славетного козацького роду, щоби скоритися долі. Його веде віра у свою силу і правду. Це й допомагає йому вистояти за будь-яких обставин, повернути собі свободу, а разом з нею і життя.

11

Багряний І. П. Тигролови ; Морітурі : роман, драматична повість / І. П. Багряний. – Київ : Наук. думка, 2000. – 368 с. – (Б-ка школяра). 

 

   У виданні вміщено роман "Тигролови" та драматичну повість "Морітурі" відомого українського письменника Івана Багряного.

   Ці твори рекомендовані Програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального вивчення.

 

Огляд підготувала І. М. Крупа

вересень 2021 р., 11 джерел

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks