«Письменник незвичайної долі»
(125 років від дня народження  Тодося Степановича Осьмачки
(1895–1962),  українського поета, прозаїка, перекладача, педагога)

 

0«Моя тужлива Україно,
Таку тебе я полюбив
І за твою одну сльозину
Навіки голову згубив»
/Тодось Осьмачка/


   Тодось Степанович Осьмачка – поет-імпресіоніст, прозаїк, перекладач, педагог, громадський і політичний діяч.
   Тодось Осьмачка – талановитий український письменник, якому випало жити і творити в нелегкі часи сталінських репресій, війни та голоду, пройти табори для переселенців, тюрми та психлікарні, пізнати на власному досвіді нелегке життя в еміграції (адже двадцять із 67-ми років він прожив на чужині). За кордоном були написані поетичні та прозові твори, які здобули Тодосю Степановичу славу видатного майстра західноєвропейської та заокеанської української діаспори і всієї України.
   Все життя Тодося Осьмачки було наповнене стількома злигоднями і таким болем, ніби увібрало в себе десятки мученицьких життів. Його мистецтво – сердечна рана. Поет-вигнанець хотів бодай лише словом повернутися до рідного порога. Тодось Осьмачка на прикладі своїх героїв і власної долі показав трагедію України 20-го століття, можливо, найбільшу світову трагедію.

 

***

Скиталець вічний, перемігши втому,
Іде стежками, що ведуть в село…
Селянський син вертається додому
і Україні на плече кладе чоло.
/Леонід Даценко/

 

   Тодось Осьмачка – письменник із драматичною долею, яскрава й неординарна постать в українській літературі ХХ століття. Початок його творчості припадає на період національного ренесансу 20-х років. Письменнику вдалося вижити і зберегти внутрішню свободу у 30-ті роки, в умовах тоталітаризму, у часи нищення української культури. Обравши долю емігранта, він прагнув розповісти про пережите, донести до нащадків трагедію свого покоління.
   Тодось Степанович Осьмачка народився в с. Куцівка на Черкащині. Тут же здобув середню освіту. Писати поеми розпочав ще в школі. У 20-х рр. закінчив Київський інститут народної освіти, працював учителем у київських школах, увійшов до літературного угрупування "Ланка". Видав три збірки – поезій: "Круча" (1922), "Скитські вогні" (1925), "Клекіт" (1929).
   З 1926р. Осьмачка належав до організації МАРС (Майстерня революційного слова). У 30-х рр. з початком сталінських репресій намагався перейти західний кордон, але був спійманий, відсидів у Бутирці, Лук'янівській в'язниці, проходив курс примусового лікування в Кирилівській психіатричній лікарні, звідки втік і переховувався в рідному селі.
   У 1942 р. Осьмачка приїхав до Львова, а звідти потрапив на Захід. Жив у таборах для переміщених осіб, гнаний манією переслідування, постійно переїжджав з місця на місце: жив у країнах Європи, США, "Поет" (1947, 1954), "Китиці часу" (1953), "Із-під світу" (1954) та три повісті: "Старший боярин" (1946), "План до двору" (1951) та "Ротонда душогубців" (1956). Активно співпрацював в організацією письменників-емігрантів "Мистецький український рух" (МУР). Здійснив блискучі переклади із О. Уайльда та У Шекспіра.
   6 липня 1961 р. у Мюнхені Т. Осьмачку розбив параліч. Друзі перевезли поета на лікування до Нью-Йорка.
   7 вересня 1962р. Тодось Осьмачка помер у Нью-Йорку.
   «Він був один такий. Його шляхом не пішов ніхто. Він не мав ні послідовників, ні учнів. Важко сказати, хто все це міг би витримати», так написав про Тодося Осьмачку автор роману-біографії М. Слабошпицький. Дійсно, усе життя його було наповнене стількома злигоднями і таким болем, ніби увібрало в себе десятки мученицьких життів.
   Сучасні дослідники пояснюють цю трагічну тональність поезії Т. Осьмачки характерною реакцією на «історичну дійсність того часу», яка спричинює «глибоку психологічну роздвоєність» і, врешті, невротичність «постбільшовицького українського письменника, що трансформується в параноїчний психоз на основі історичної травми 20–30-х років ХХ ст.
   Пам’ять про поета жива і житиме у віках багатьох поколінь. Адже Тодось Осьмачка, котрий проніс через усе своє страдницьке життя незмінну любов до журливої України, повертається до нас у чудових творах, добрих спогадах, музейних експонатах. У Куцівці Смілянського району, де він народився, щорічно вшановують його пам’ять. У 2013 р. заснована літературна премія імені Тодося Осьмачки, яка присуджується за високохудожні твори, в яких зображено український національний характер, осмислено історичну долю України та її народу, втілено ідею національно-державної незалежності.

 

Інформаційно-бібліографічний відділ
Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Осьмачка Т. С. Із-під світу : поетичні твори / Т. С. Осьмачка. – Нью-Йорк : Укр. Вільна АН у США, 1954. – 318 с. – (Б-ка Я. Рудницького).

 

   Ця важка книга є скорботною дорогою від дитячого раювання в світі казки, розкішної природи й добрих людей до тяжкого долання "дантових кіл" тоталітарного режиму, який руйнує творчий дух, знесилює волю, перетворює людину на раба. Через сприйняття юним героєм Свиридом Чичкою реалій села і його проблем постає світ, конкретний, географічно чітко означений, заселений і міфологічними образами, і конкретними, не раз баченими людьми. Справді, цей складний філософський твір можна вважати вершиною творчого злету Тодося Осьмачки.

2

   Осьмачка Т. Китиці часу / Тодось Осьмачка ; упоряд. та приміт. Л. Р. Світайло ; передм. М. Г. Жулинського. – Новий Ульм : Українські вісті, 1953. – 134 с.

 

   «Китиці часу» – п'ята друкована збірка поетичних творів Тодося Осьмачки, до якої увійшли поезії, створені протягом життя у Львові та в таборах переміщених осіб, оригінальні твори 1943–1948 років. Усього 50 поезій. Це вірші емігрантської дійсності, елегійні, навіяні спогляданням вимріяних поетом ще в дитинстві Карпат, ностальгічні та звернені до України. "Китиці часу" можна охарактеризувати винятковою зосередженістю на внутрішніх переживаннях людини та розкритті станів її свідомості, на перший план висувається ліричний герой, який є відображенням Тодося Осьмачки, його типу світосприйняття, понівеченого численними поневіряннями у рідних краях та в еміграції.

3

   Осьмачка Т. Круча : поезії / Т. Осьмачка. – Київ : Слово, 1922. – 31 с.

 

   Представлена перша збірка поезій побачила світ 1922 року, засвідчивши, за словами літературознавця і громадсько-політичного діяча Сергія Єфремова, «може, одну з найбільш надійних сил». До збірки ввійшли твори, написані у 1920–1921 роках та сповнені глибокими образами та блискучою народною мовою.
   Ці перші вірші Осьмачки народжувалися рано – ще в дитинстві, в атмосфері сільської природи, народних повір'їв, переказів, легенд, казок – у тому світі реального й уявного, який спонукає до фантазування, до мислення, до поезії. Т. Осьмачка з цим казково-легендарним світом дитинства не розлучався все своє життя.

4

   Осьмачка Т. С. План до двору : повість / Т. С. Осьмачка. – Торонто : Український Канадійський Легіон, 1951. – 184 с. – (Б-ка Я. Рудницького).

 

   Повість Тодося Осьмачки "План до двору" розгорнуто масштабну картину російсько-більшовицького загарбання українського світу. Проекцію владних над людьми демонічних сил вибудовано на основі історичного більшовизму. Повість нагадує страшну казку, історії героїв Т. Осьмачки вражені страхом переслідування. Як, приміром, історія Івана Нерадька, чий образ є автобіографічною проекцією в повісті. Визрівання конструктивно-деструктивного бунту - такий психологічний сюжет повісті "План до двору". Домінантою світовідчуття героїв стає страх переслідування, почуття приреченої жертовності. Найяскравіше цю позицію демонструють жіночі образи. Тотальна дія, зображена в повісті Т. Осьмачки, є злочинною. Насильство стає наскрізною метафорою на позначення українського світу часів становлення більшовизмуНаціонально-визвольна боротьба набуває ознак боротьби Світла з Темрявою. Так супроти соціальної деструкції визріває і пробуджується, чинить опір націотворче життя.

5

   Осьмачка Т. Поезії. Повісті / Тодось Осьмачка. – Київ : Наукова думка, 2002. – 424 с.


   У книзі вміщено поетичні та прозові твори Тодося Осьмачки, рекомендовані програмою середньої загальноосвітньої школи з української літератури для текстуального вивчення.
   У виданні творів Тодося Осьмачки (1895-1962) зібрані найголовніші твори письменника - "Старший боярин" і "Ротонда душогубців".
   З поезії надруковані наступні вірші: "Пісня з півночі", "Цить, моє серце!", "У табори", "Романс", "Україна" та інші. Ккнига призначена для школярів і студентів.

6

   Осьмачка Т. Ротонда душогубців : оповідання / Тодось Осьмачка. – Київ : Український письменник, 2008. – 287 с.

 

   Відверто автобіографічна "Ротонда душогубців" розглядається як символічна проекція авторського кризового душевного стану, де зосереджено дослідницьку увагу на образі людини, покаліченої деструктивним, смертоносним соціумом, на тих стражданнях, душевних травмах, яких зазнає особистість, опинившись в ситуації тотального переслідування - нехай навіть уявного, але спровокованого агресивним соціумом. Геніально, по-гоголівському глибоко розкрито читачеві світ українського села на зламі 20–30-х років: колективізація, голод, нищення всього українського. У нашій літературі покищо немає творів, рівних Осьмачкової трагічної прози.

7

   Осьмачка Т. Скитські вогні / Тодось Осьмачка. – [Катеринослав] : Держ. вид-во України, 1925. – 93, [2] с.

 

   Друга збірка поезій "Скитські вогні" можна назвати гімном українському степові. Автор прагне образно простежити історичний шлях України – пройти "по шляху віків" і таким чином усвідомити, куди ж летить новий вік і як буде стелитися доля українського народу.
   У вірші "На Ігоревому полі", написаному в 1923 р., Осьмачка майстерно "реконструює" оповідний лад народної балади, створюючи новітню легенду-плач Ярославни. Поета огортають тривожні передчуття нових кривавих збурень, які принишкли в ідилічних пейзажах білих, теплих травневих ранків України.

8

   Осьмачка Т. Старший боярин : повісті / Тодось Осьмачка. – Львів : Червона калина, 1998. – 558 с.

 

   Повість "Старший боярин" дає глибоке розуміння українського менталітету, ознайомлює з українськими селянськими уявленнями утопічного патріархального раю, якого так прагнули наші предки в часи революційних потрясінь.
   Дивовижно, як поєдналися в «Старшому боярині» мотиви космічного холоду, що дивиться в людську душу й нагадує їй про її неподоланну самотність, і сонячна повінь погідного літнього дня, що проливається на старосвітське українське село з усіма його дивовижними казковими істотами, на українські простори, посмуговані ряднами полів, перерізані вибалками й заряснені тремтливими деревами, обвіяні теплими вітрами.
   Так, у "Старшому боярині" розпочинається образне усвідомлення гострих соціальних конфліктів, які викликатимуть психічне розщеплення особистості. Воно тісно пов'язується з бунтом головного героя, в якого Т. Осьмачка проектує автобіографічну історію, спрямовану на процеси самоусвідомлення та пізнання об'єктивної ситуації, які будуть продовжені у повістях "План до двору" і "Ротонда душогубців".

 

***

 

9

   Коваленко В. Русалко з Куцівських ярів : до 125-ліття від дня народження Т. Осьмачки / Валентина Коваленко. – Черкаси : Чабаненко Ю., 2018. – 219 с.


   „Русалко з куцівських ярів“ – книга про видатного українського письменника першої половини ХХ ст. Тодося Осьмачку. Її автор – український літературознавець Валентина Коваленко, уперше спробувала дослідити розвій родового дерева поета з Осьмачок-Лукіїв і прослідкувати незаперечний біографізм творчости Т. Осьмачки.
   У виданні є унікальні світлини і родове дерево мистця слова та поема В. Коваленко „Ненароджене Сонце або Великий піст Зінька Самгородського“ з життя ватажка українських повстанців Зінька Стригуна, який став образом головного героя в Осьмаччиній „Думі про Зінька Самгородського“.

10

   Слабошпицький М. Ф. Поет із пекла (Тодось Осьмачка) : роман-біографія / М. Ф. Слабошпицький. – Вид. 3-тє. – Київ : Ярославів Вал, 2003. – 368 с.


   У виданні йдеться про Осьмачку-легенду й Осьмачку-реальність, які так важко розмежувати. Про Тодося Осьмачку-загадку і легенду української літератури та Никиформа Дровняка, що жив у польському курортному містечку Криниці.
   Він був, за словами Маланюка, поетом на грані геніальності. Реальне життя Тодося Осьмачки справді нагадує легенду. Весь творчий доробок чи не найтрагічнішого українського митця епохи "розстріляного відродження" Тодося Осьмачки - протест проти терористичного тиску чужого тоталітарного режиму в Україні, любов до людини землі і біль за поневіряння в її рідному краї.

 

Огляд підготувала С. Б. Тененьська
травень 2020 р., 10 джерел

 

Інформаційний список літератури

 

1. «Вільно творити не можу...» // Сучасність. – 1995. – № 5. – С. 140–145.


2. «Перелити Україну в слово…» Тодось Осьмачка: література і доля : бібліографічний посібник / Упр. культури Черкас. облдержадмін., Обл. універс. наук. б-ка ім. Тараса Шевченка ; упоряд. Н. В. Адешелідзе. – Черкаси, 2005. – 40 с. – (Черкащини славетні імена)


3. Андріяшик Р. Люди зі страху : роман / Роман Андріяшик. – Київ : Молодь, 1966. – 384 с.


4. Барчан В. Творчість Теодосія Осьмачки в контексті стильових та філософських вимірів ХХ століття : монографія / В. В. Барчан ; Ужгород. нац. ун-т. Ужгород : "ТІМРАNІ", 2008. – 434 с. – Бібліогр.: с. 407–431.


5. Біляїв В. Спогади про Т. Осьмачку / В. Біляїв // Березіль. – 1991. – № 7. – С 119–127.


6. Горбатюк В. «Винятково в ім’я української літератури». Дві кримінальні справи Тодося Осьмачки / Холодний Яр : часопис. – Черкаси, 2003. – № 3. – С. 68–100.


7. Гуменна Д. К. Дар Евдотеї. Іспит пам‘яті / Д. Гуменна. – Кн. 1/2. – Київ : Дніпро, 2004. – 520 с.


8. Єфремов В. С. З історії українського письменства : [Т. Осьмачка] / Сергій Єфремов // Холодний Яр : часопис. – Черкаси, 2013. – № 3. – С. 35–38.


9. Живий Осьмачка : спогади / упоряд. С. Козак. – Детройт : Українсьекі вісті, 1998. – 197 с.


10. Жулинський М. Тодось Осьмачка. Приречений на самотність і вигнання… / М. Жулинський // Українська література : творці і твори. – Київ, 2011. – С. 458–473.


11. Зборовська Н. "Танцююча зірка" Тодося Осьмачки / Ніла Зборовська. – Київ : МСП "Козаки", 1996. – 64 с.


12. Історико-літературні, теоретико-літературні й мовно-стилістичні аспекти творчості Тодося Осьмачки : матеріали Всеукраїнської наукової конференції з нагоди 105-ї річниці з дня народження Т. С. Осьмачки, Черкаси, 11–12 трав. 2000 р. – Черкаси : ЧДУ, 2005. – 128 с.


13. Кейван М. У самотній мандрівці до вічності : [спогади про Тодося Осьмачку] / Марія Кейван // Березіль. – 1996. – № 3/4. – С. 58–94.


14. Лапко О. А. Тодось Осьмачк / О. Лапко // Історія української літератури ХХ ст. : навчальний посібник / Т. С. Пінчук, Р. І. Пащук, В. Т. Гасанова, Н. Є. Левицька, Т. А. Новікова, Г. А. Максименко, О. А. Лапко, Н. М. Сизоненко, Т. О. Кулініч, Л. Ю. Тарарива, О. М. Цалапова, О. Т. Шестель, І. П. Гречаник, О. М. Плужник, К. О. Оселедько, А. М. Ткалич ; за ред. Т. С. Пінчук. – Луганськ : Глобус, 2012. – Ч. 2 . – С. 152–178.


15. Маринкевич С. Стильові домінанти поезії Тодося Осьмачки : [монографія] / С. М. Маринкевич. – Дніпропетровськ : ДДФА, 2007. – 129 с.


16. Михайловська Н. Трагічні оптимісти: екзистенційне філософування в українській літературі ХІХ – першої половини ХХ ст. / Наталія Михайловська. – Львів : Світ, 1998. – 212 с.


17. Мошенський В. Куцівський бурлака : 120-річчю від дня народження Т. С. Осьмачки присвячений / Сергій Мошенський. – Черкаси : Інтроліга ТОР, 2016. – 112 с.


18. Набитович І. Категорія sacrum та художня література: дескрипція структури та стратеґії досліджень / І. Набитович // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. – Львів, 2012. – Вип. 21 : Ювілейний збірник на пошану Богдана Якимовича. – С. 23–47.


19. Нікітенко Л. Знищений катами України : черкащани пом’янули всесвітньо відомого земляка Тодося Осьмачку / Людмила Нікітенко // Україна молода. – 2019. – 21 трав. (№ 55). – С. 3.


20. Одарченко П. Спогади про Т. Осьмачку / П. Одарченко // Українська література : збірник вибраних статей / ред. О. Зінкевич ; авт. передм. В. Іванисенко. – Київ, 1995. – С. 263–269.


21. Піскун О. Письменник і тоталітаризм. Психоаналітична інтерпретація прози Тодося Осьмачки : [монографія] / Ольга Піскун. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2010. – 262 с.


22. Покальчук В. Тодось Осьмачка (фрагмент зі спогаду) / В. Покальчук // Сучасність. – 1995. – № 5. – С. 146–147.


23. Поліщук В. Кілька штрихів до осмислення життя і творчості Тодося Осьмачки / Володимир Поліщук // Розстріляні таланти (репресовані письменники Черкащини). – Черкаси, 2013. – Т. 2. С. 106–115.


24. Поліщук В. Мій Тодось Осьмачка / Володимир Поліщук. – Черкаси : Чабаненко Ю., 2016. – 108 с.


25. Поліщук В. Т. Осьмаччині Черкаси // В. Т. Поліщук // Про класиків, неокласиків і сучасників. – Черкаси, 2007. – С. 271–274.


26. Поліщук В. Т. Хресна дорога самотності / В. Т. Поліщук. – Черкаси, 2013. – Т. 2 : Розстріляні таланти (Репресовані письменники Черкащини). – С. 90–105.


27. Поліщук В. Т. Хресна дорога самотності (Тодось Осьмачка) / В. Т. Поліщук // Розстріляні таланти (Репресовані письменники Черкащини). – Черкаси, 2013. – Т. 2. – С. 90–105.


28. Скорський М. «Не знало серце в світі щастя...»: невідомі сторінки біографії Тодося Осьмачки / М. Скорський. – Київ. – 1995. – № 2/3. – С. 124–129.


29. Скорський М. Тодось Осьмачка. Життя і творчість / М. Скорський. – Київ : Український Центр духовної культури, 1999. – 224 с.


30. Слабошпицький М. Осьмачка й жінки / М. Слабошпицький // Українська мова й література в середніх школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах. – 2002. – № 1. – С. 202–212.


31. Слабошпицький М. Утікач. Тодось Осьмачка / 25 поетів української діаспори. – Київ : Ярославів Вал, 2006. – С. 366–403.


32. Слабошпицький М. Ф. Тодось Осьмачка : літературний профіль ; Никифор Дровняк із Криниці : роман-колаж / (фрагменти) / М. Ф. Слабошпицький. – Київ : Рада, 1995. – 142 с.


33. Слабошпицький М. Ф. Поет із пекла (Тодось Осьмачка) : роман / М. Ф. Слабошпицький. – Київ : Ярославів вал, 2003. – 367 с.


34. Стефаник Ю. Тодось Осьмачка. Матеріали до характеристики життя й творчості (спогад) // Українське слово : хрестоматія української літератури та літературної критики ХХ ст. : у 3 кн. / Юрій Стефаник. – Київ : Рось, 1994. – 1994. – Кн. 2. – С. 108–114.


35. Стефаник Ю. Тодось Осьмачка / Юрій Стефаник // Холодний Яр : часопис. – Черкаси, 2003. – № 3. – С. 60–67.


36. Шапошник В. Там, де зростав Тодось Осьмачка : [відкриття пам’ятного знаку на місці, де стояла хата Т. Осьмачки, с. Куцівка Смілянського р-ну] / В. Шапошник // Холодний Яр. – Черкаси, 2006. – Вип. 4. – С. 275–279.


37. Шерех Ю. "Незустрічанний друг" ("Китиці часу" – Осьмаччина лірика) // Пороги і Запоріжжя: Література. Мистецтво. Ідеології : у 3 т. / Юрій Шерех. – Харків : Фоліо, 1998. – Т. 1. – С. 270–277.


38. Шерех Ю. «Поет» Теодосія Осьмачки // Пороги і Запоріжжя: Література. Мистецтво. Ідеології : у 3 т. / Юрій Шерех. – Харків : Фоліо, 1998. – Т. 1. – С. 248–269.


39. Шерех Ю. Над Україною дзвони гудуть // Пороги і Запоріжжя: Література. Мистецтво. Ідеології : у 3 т. / Юрій Шерех. – Харків : Фоліо, 1998. – Т. 1. – С. 236–247.

 

Список підготувала С. Б. Тененьська
травень 2020 р., 39 джерел

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks