«Чарівник українського слова»

(до 155-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського – видатного українського письменника)  

 

Kotzubinsky2 1

 

В тугому комірці, з тяжким портфелем,
Охайний, чепурний і мовчазний,
Він перебув тут вік свій нелегкий
Над статистичним ділом невеселим
/М. Рильський/

 

 

   Наприкінці ХІХ століття в українську літературу прийшла ціла плеяда талановитих письменників-новелістів, провідне місце серед яких належить М. М. Коцюбинському. У творчості М. Коцюбинського – послідовника Івана Франка – українська класична проза досягла свого найвищого рівня.

   Михайло Коцюбинський – прозаїк, талановитий новеліст. Народився 17 вересня 1864 року в місті Вінниці у сім’ї дрібного чиновника. «Я ріс, – згадував письменник, – під впливом матері, до якої завжди був ближчим, ніж до батька». Мати відзначалась лагідною вдачею і сердечністю, любила літературу, мистецтво і природу. Батько був чоловіком добрим, чесним, непримиренним до неправди і кривд, чинених начальством, тому й доводилось йому часто міняти місце роботи. Дитинство і юнацькі роки М. Коцюбинського минали в містах і селах Поділля, куди переводили батька по службі.
      Після закінчення духовного училища згодом склав іспит на звання народного вчителя, вивчав літературу, філософію, психологію, іноземні мови і був високоосвіченою людиною. Пізніше оселився в Чернігові, перебував на урядовій службі, займався громадською та літературною діяльністю. Провідний жанр його малої прози – соціально-психологічна новела. Автор численних оповідань, повістей, які й сьогодні зберігають свою неповторну цінність. Своєю творчістю високо підніс престиж українського художнього слова.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

100010008

 

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 1. Повісті та оповідання (1884-1897) / М. М. Коцюбинський. – Київ: Дніпро, 1984. – 364 с.


   До першого тому збірки творів класика української літератури М М. Коцюбинського ввійшли оповідання та повісті, написані в 1884 – 1897 рр., а саме : «Харитя» ; «На віру» ; «Ялинка» ; «Маленький грішник» ; «Помстився» та інші.

 

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 2. Повісті та оповідання (1898-1909) / М. М. Коцюбинський. – Київ: Дніпро, 1984. – 382 с. 


   До другого тому творів класика української літератури ввійшли оповідання, написані в 1898 – 1909 рр., а саме : «Відьма» ; «Дорогою ціною» ; «Цвіт яблуні» ; «З глибини» ; «Сон» та інші.

   

   Коцюбинський М. М. Твори : В 4 т. Т. 3. Повісті та оповідання (1910-1912) / М. М. Коцюбинський ; упоряд. і прим. М. С. Грицюти. – Київ: Дніпро, 1985. – 398 с. 


   До третього тому ввійшли повість «Фата моргана», де художньо відображено революційні події 1905 р. в українському селі та інші твори 1910 – 1912 рр. : «Сон» ; «Тіні забутих предків» ; «Подарунок на іменини» ; «Коні не винні» ; «Хвала життю» та інші.

100010007

   

   Коцюбинський М. М. Intermezzo : вибрані твори / Михайло Коцюбинський. – Київ: Знання, 2017. – 278 с. – (Класна література ; № 8)

   

   У збірці представлені кращі зразки малої прози Михайла Коцюбинського. Їх об’єднують сповнене тонкої ніжності й ліризму майстерне зображення краси людської душі, щире співчуття знедоленій людині, захоплення чарівним світом природи, що надає письменникові сил для повноцінного життя та активної діяльності.

100010005

   

   Коцюбинський М. М. Ялинка : [для мол. та серед. шк. віку] / Михайло Коцюбинський ; упоряд. і передм. Л. Ліщинської. – Київ: Школа, 2006. – 240 с.

   

   До даного видання увійшли кращі твори видатного письменника – оповідання про дітей : «Харитя» ; «Ялинка» ; «Маленький грішник» ; «Цвіт яблуні» ; «Сміх» ; «Дорогою ціною».

100010006

   

   Редінг Б. Безумці : з історії кохання М. Коцюбинського та О. Аплаксіної : роман / Барбара Редінг. – Київ: Академія, 2012. – 182 с. – (Автографи часу).


   Роман про таємниче кохання і драму двох людей – Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної.

100010003

   

   Коцюбинська І. М. Спогади і розповіді про М. М. Коцюбинського / І. М. Коцюбинська. – Київ: Дніпро, 1965. – 202 с.


   В книзі дочки письменника Ірини Михайлівни Коцюбинської жваво і цікаво, в напівбелетризованій манері розповідається про дружну родину Коцюбинських.

100010004

   

   Куцевол О. М. Вивчення життя і творчості Михайла Коцюбинського через рецепцію літературних і літературно-документальних джерел : посібник / Ольга Куцевол. – 2-ге вид., випр. і допов. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 402 с.


   В посібнику висвітлюється життя і творчість М. Коцюбинського в художньо-біографічному та літературно-документальному вимірах, що є новаторським шляхом шкільного вивчення життєпису митця.

100010001

   

   Поліщук Я. О. І ката, і героя він любив... : Михайло Коцюбинський : літературний портрет / Ярослав Поліщук. – Київ: Академія, 2010. – 304 с. – (Життя і слово).


   Всебічно осмислюючи життя і творчість Михайла Коцюбинського, автор відстежує еволюцію концепту Краси в його естетичній свідомості, розвиває феномен М. Коцюбинського в контекстах європейських літератур, критично аналізує різні сприйняття його творчого доробку.

100010002

   

   Шурова Н. С. Я весь був як пісня... : Михайло Коцюбинський і музика / Н. С. Шурова. – Київ: Музична Україна, 1986. – 67 с.


   Книжка розповідає про роль народної пісні та професійної музики в житті і творчості видатного українського письменника Михайла Коцюбинського, про його дружбу з музикантами, зокрема з М. В. Лисенком, а також про вплив музичного мистецтва на стиль і образи його прози.

Підготувала М. В. Редьква 
вересень 2019 р., 10 джерел.

 

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]