Нечуй Левицький І2Співець душі народної
(до 180-річчя від дня народження І. C. Нечуя-Левицького)

 

Яка прекрасна мова!
Читав – наче погожу воду у спеку пив.
Яке знання народних звичаїв, народного життя!»
(М. Коцюбинський).

   

    Народився 25 листопада 1838 року в м. Стеблеві Київської губернії, в сім’ї сільського священика.
    Навчався у сільській школі, в 1847 році вступив у Богуславське духовне училище, яке закінчив у 1853 році і в якому викладав.
    У 1853 році І. Левицький вступив до Київської духовної семінарії. Закінчивши семінарію, рік хворів, а потім деякий час працював у Богуславському духовному училищі викладачем.

   У 1861 році вступив до Київської духовної академії, яку закінчив у 1865 році. Отримав призначення і працював учителем російської словесності в Полтавській духовній семінарії, потім у гімназіях Каліша (1866–1867 рр.), Седлеце (1867–1872 рр.), Кишинева (з 1873 р.). Одночасно з педагогічною діяльністю починає писати.
    З 1873 року працює у Кишинівській чоловічій гімназії викладачем російської словесності, де очолює гурток прогресивно настроєних учителів. Потрапляє під таємний нагляд жандармерії.
    1885 року І.Нечуй-Левицький йде у відставку й перебирається до Києва, де присвячує себе винятково літературній праці. До кінця життя І. Левицький жив у злиднях. Останні дні провів на Дегтярівці, у так званому «шпиталі для одиноких людей», де й помер самотнім 2 квітня 1918 року.
Похований на Байковому кладовищі.
    Основні твори: романи «Причепа», «Хмари», «Князь Єремія Вишневецький», «Гетьман Іван Виговський», повісті «Дві московки», «Микола Джеря», «Запорожці», «Кайдашева сім’я».

 

Інформаційно-бібліографічний відділ

Інформаційний огляд літератури

 

 1

   Нечуй-Левицький І. С. Твори : в 2 т. Т. 1. / І. С. Нечуй-Левицький. – Київ : Дніпро, 1977. – 517 с.

 

    До першого тому увійшли повісті «Дві московки», «Микола Джеря», «Бурлачка», «Кайдашева сім’я», оповідання «Баба Параска та баба Палажка». Це справжня енциклопедія народного соціального побуту, що постає у виразних описах, у рельєфних людських характерах. Повісті й оповідання – це найбільш вагома й класично закінчена сторінка його творчості.

 

    Нечуй-Левицький І. С. Твори : в 2 т. Т. 2. / І. С. Нечуй-Левицький. – Київ : Дніпро, 1977. – 490 с.


    До другого тому увійшли повість «Старосвітські батюшки та матушки», оповідання «Афонський пройдисвіт», «Київські прохачі», нариси та легенди, які рокривають правдиві картини часів панщини і характерні явища пореформеної епохи: боротьба за власність, за землю, поява заможної сільської верхівки.

 2

   Нечуй-Левицький І. С. Бурлачка : повість / І. С. Нечуй-Левицький ; іл. М. Компанець. – Київ : Дніпро, 1983. – 205 с.

 

    У повісті видатного українського письменника (1838–1918) змальовано тяжкі умови життя і жорстоку експлуатацію селян-заробітчан на капіталістичному виробництві. В центрі твору – образ селянської дівчини, її особиста драма.

3

   Нечуй-Левицький І. С. Запорожці : казка / І. С. Нечуй-Левицький ; худож.-оформл. І. В. Осипов. – Харків : Фоліо, 2007. – 319 с. – (Українська класика). – Зміст: Запорожці ; Гетьман Іван Виговський.


    У творчій спадщині Івана Нечуя-Левицького значне місце посідають історичні твори. Славному героїчному минулому українського народу присвячено романтичну казку «Запорожці», хвилюючу повість про вільну козацьку державу – Запорозьку Січ. Письменник переносить Січ у зачарований казковий світ під дніпровськими порогами, звеличує січове козацьке лицарство, що навічно залишилося у пам’яті народній.
    У романі «Гетьман Іван Виговський» відтворено один з найдраматичніших періодів в історії України за часів після смерті Богдана Хмельницького. Герой роману Іван Виговський, безсумнівно, особистість складна і неоднозначна. Вболіваючи за долю України, він все ж таки свої особисті амбіції ставив вище інтересів держави, і, зрештою, влада для нього стала дорожчою за Батьківщину...

4

    Нечуй-Левицький І. С. Князь Єремія Вишневецький : [роман] : для середнього шкільного віку / Іван Нечуй-Левицький. – Вид 2-ге, без змін. – Київ : Національний книжковий проект, 2011. – 256 с. – (Україна крізь віки)


    У цьому виданні класика української літератури І.  С. Нечуя-Ле- вицького вміщено історичний роман «Князь Єремія Вишневецький». Спираючись на літописні джерела, праці тогочасних істориків і фольклор, нерідко полемізуючи з поширеними версіями козаччини, письменник зумів створити цікаві і в чомусь нетрадиційні образи історичних діячів – Вишневецького, Хмельницького та ін., художньо дослідити проблеми псевдопатріотизму родовитої шляхти, її непростих взаємин із власним народом.

5

   Нечуй-Левицький І. С. Кайдашева сім'я ; Гетьман Іван Виговський / Іван Нечуй-Левицький. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2011. – 414 с. – (Шедеври на всі часи)


    До книги відомого українського письменника-реаліста Івана Нечуя-Левицького увійшли повісті «Кайдашева сім’я» та «Гетьман Іван Виговський.
    Перед читачем постає низка яскравих персонажів: забобонний Кайдаш, чванлива й пихата Кайдашиха, бриклива Мотря, понурий Карпо, доброзичливі Лаврін та Мелашка. Книга зачаровує непідробним гумором, веселими й дотепними діалогами, чудовими пейзажами та сценами щирого кохання.
    В історичній повісті «Гетьман Іван Виговський» автор звертається до найцікавішого періоду української історії – до періоду козацтва. Хронологія твору охоплює події від 1654 до 1664 року (від Переяславської ради, яка стала початком трагічного союзу України з Російською імперією). Образ історичного персонажа Івана Виговського вийшов дещо неоднозначним. Головний герой постає в ролі хитрого і обережного воєводи, що упевнено й безпомилково підіймається по кар’єрних сходах, а після смерті Богдана Хмельницького фактично бере правління країною в свої руки. Як його гетьманство вплинуло на хід історії – розповідається на сторінках роману.

6

   Нечуй-Левицький І. С. Над Чорним морем : роман / Іван Нечуй-Левицький ; [худож.-оформ. Б. П. Бублик, В. А. Мурликін]. – Харків : Фоліо, 2008. – 219 с. – (Українська класика)


    У романі «Над Чорним морем» відомий український письменник Іван Нечуй-Левицький звертається до теми української інтелігенції, відкривши нову сторінку в українській прозі. Автор змальовує людей широких, прогресивних поглядів, що своєю гуманною просвітницькою діяльністю відкривали народу перспективи нового, вільного і розумного буття. Такими, насамперед, є Саня Навроцька й Віктор Комашко, герої роману, справжні подвижники, вірні раз і назавжди обраному шляху, що став їхнім життям.

7

   Нечуй-Левицький І. Повісті / І. С. Нечуй-Левицький ; ред. С. Коба. – Київ : Дніпро, 2001. – 428 с.


    До книжки класика української літератури, видатного письменника-демократа ввійшли повісті «Микола Джеря», «Бурлачка» та «Кайдашева сім’я», які є яскравим взірцем соціально-побутової прози.

8

   Нечуй-Левицький І. Хмари : повість / Іван Нечуй-Левицький. – Київ : Знання, 2016. – 367 с. – (Класна література ; № 3)

 

    Головні герої повісті Івана Нечуя-Левицького“Хмари” – студенти, а з часом – професори Київської духовної академії та університету, їхні діти. Зі сторінок книги постають яскраві картини їхнього повсякденного життя: навчання, мрії, зустрічі, вечірки, дискусії, танці, залицяння, одруження тощо. Повість приваблює динамічним сюжетом, колоритною мовою, блискучим знанням народних звичаїв, мальовничими описами Києва та інших куточків України, вірою героїв у майбутнє і дає можливість читачеві краще зорієнтуватися в історії України, зблизька побачити, як і чим жила молодь того часу.

9

   Власенко В. О. Художня майстерність І. С. Нечуя-Левицького / В. О. Власенко. – Київ : Радянська школа, 1969. – 184 с.

 

    У книжці дається ідейно-художній аналіз творів І С. Нечуя-Левицького. Автор докладно розглядає повісті «Микола Джеря», «Кайдашева сім'я», «Бурлачка», гумористичні оповідання. Значне місце відведено також творам з життя інтелігенції та творам, у яких письменник викриває духовенство. В центрі дослідження – своєрідність художньої манери І. С. Нечуя-Левицького.

10

   Калинчук А. М. Історичні романи І. Нечуя-Левицького: особливості поетики / Алла Калинчук ; Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка HAH України. – Київ : Четверта хвиля, 2012. – 164 с.


    У монографії вперше цілісно проаналізовано романи «Князь Єремія Вишневенький» (1897 р.) та «Гетьман Іван Виговський» (1899 р.) І. Нечуя-Левицького (обидва твори вперше було надруковано 1991 р.), осмислено їх художню вартість у витворенні культури письма української історичної прози (акцептовано увагу на таких аспектах поетики історичних романів письменника, як аналіз їх творчого формування, тематичного кола, авторської позиції та засобів її вираження, сюжетно-композиційної своєрідності, художнього хронотопу, майстерності характеротворення й мистецтва деталі, арсеналу художніх прийомів у змалюванні пейзажів, портретів, інтер'єрів тощо). Поетика історичних романів Нечуя-Левицького досліджується в посутніх зв'язках із творчістю його попередників і сучасників, які виступали у жанрі історичної прози XIX ст.

11

   Крутікова Н. Є. Творчість І. С. Нечуя-Левицького : статті та матеріали / Н. Є. Крутікова. – Київ : Вид-во АНУ, 1961. – 248 с.


   В праці розкривається своєрідність художньої манери видатного українського письменника І. С. Нечуя-Левицького, висвітлюються становлення реалізму в його творчості і його зв'язки з російською та українською демократичною літературою. Публікуються нові архівні дані про життя і діяльність письменника.

12

   Походзіло М. У. Іван Нечуй-Левицький / М. У. Походзіло. – Вид. 2-ге, переробл. і допов. – Київ : Дніпро, 1966. – 128 с. – (Літературний портрет)


   У цій книзі висвітлено життєвий і творчий шлях видатного дожовтневого письменника І. С. Нечуя-Левицького, його світогляд, проаналізовано найважливіші прозові та драматичні твори. Зокрема докладно розглядаються твори, передбачені програмою з української літератури для середньої школи та педагогічних вузів.

 13

   Омельченко В. І. Живописець слова : до 130-річчя від дня народження І. С. Нечуя-Левицького / В. І. Омельченко. – Київ : Знання, 1968. – 48 с.


    Ім'я І. С. Нечуя-Левицького стоїть в ряду з іменами найвидатніших творців українського реалістичного красного письменства. При всій суперечливості світогляду письменника, зумовленій складністю суспільно-політичного життя та ідейно-теоретичної боротьби в 70–90-х роках минулого століття, демократизм Нечуя-Левицького завжди виступав на першому плані.
    У брошурі докладно розглядається творчість класика української літератури, розкриваються особливості стилю письменника, аналізуються його твори в єдності змісту і форми.

 14

   Тараненко М. П. І. С. Нечуй-Левицький : семінарій / М. П. Тараненко. – Київ : Вища школа, 1984. – 184 с.

 

    Книжка містить огляд критичної літератури про життя і творчість видатного прозаїка-реаліста другої половини XIX ст. І. С. Нечуя-Левицького від перших згадок і відгуків про його твори у пресі до літературознавчих досліджень наших днів. Подано біографічну довідку про життєвий і творчий шлях письменника, який знаменував цілий етап у розвитку української прози минулого століття. Читач знайде у книжці список основних видань творів класика, найважливіших критичних і літературознавчих праць про його життя і творчість, а також рекомендовану тематику семінарських доповідей.

 

 Підготувала Н. В. Галіцька
листопад 2018 р., 14 джерел.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]