Музейні пам’ятки Тернопілля
(до міжнародного Дня музеїв)

 

1

 

Пам’ятайте: настане час, коли багато установ ліквідується, а музеї – ніколи. Музеї існуватимуть вічно, бо вони показуватимуть майбутнім поколінням чим людство у своїй творчості було і чим воно стало.
Д. Яворницький

 

Тернопільщина славиться багатою історико-культурною спадщиною, що й зумовило наявність великої кількості музеїв.
    Нині в Тернопільській області функціонують 26 державних музеїв і 140 громадських: 38 – історичних, 14 – краєзнавчих, 49 – етнографічних, 16 – меморіальних, 13 – літературних, 10 – мистецьких, з яких 15 громадських музейних закладів мають звання "народний".

 2Музейна справа до Другої світової війни була започаткована в місті Тернополі з ініціативи товариства "Народна школа" (загальноосвітній навчальний заклад початкового навчання), при якому створено бібліотечно-музейну комісію (1907). У квітні 1913 відкрили перший у Тернопільському воєводстві Подільський музей товариства "Народна школа", від 1930 року – Регіональний Подільський музей. У 1939 році його реорганізовано у перший державний музейний заклад – Тернопільський історико-краєзнавчий музей, до якого було передано експонати музею товариства "Рідна школа" (працював у Тернополі від 1932 року).
   Від початку 1900 року діяв також приватний музей старовини, який заснував В. Федорович у родинному маєтку в селі Вікно, нині Гусятинського району (був знищений під час першої світової війни російськими військами).
У міжвоєнний період також функціонували музеї в містах Бережани, Заліщики, Кременець, Теребовля.
   Радянський час. Перші новостворені музеї радянської доби: Почаївський музей атеїзму як відділ обласного (нині - історико-художній музей); меморіальний музей Соломії Крушельницької; Велеснівський етнографічно-меморіальний музей Володимира Гнатюка (Монастириський район; підпорядкований обласному).
   До січня 2002 року в його структурі працювали 19 районних музеїв та історико-меморіальний музей політв’язнів і репресованих.
   На даний час у Тернопільській області – 26 музеїв, що перебувають у системі Міністерства культури, з них 7 – обласних і 19 – районних. 140 музеїв та музейних кімнат діють на громадських засадах. За останніми даними в музеях області зберігається 364952 експонати, які входять до Державного музейного фонду України. Музейна родина Тернопілля – 247 співробітників, які щороку обслуговують близько 350 тис. відвідувачів, проводять 7 тис. екскурсій, організовують понад 500 виставок у музеях та за їх межами. У всіх районах області, за винятком наймолодшого – Підгаєцького, діють державні музеї. Найбільша зосередженість музейних закладів у Кременецькому (4), Бережанському (3), Борщівському (2) районах. Музейний комплекс, що розташований у пам’ятці архітектури Бережанській ратуші і складається з обласного літературно-меморіального музею Богдана Лепкого, районного краєзнавчого музею та музею книги приваблює велику кількість відвідувачів. Музеї Кременеччини – Обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького, наймолодший в області, відчинив свої двері у вересні 2004 року і, завдяки подвижницькій діяльності колективу, може вважатися одним з найкращих. Борщівський обласний краєзнавчий музей, унікальний у своєму роді, бо у його складі, фактично діє три окремих музеї – краєзнавчий, Т. Шевченка і музей трипільської культури “Печера Вертеба”. Всі зазначені музейні заклади та і багато інших – об’єкти культурної спадщини, приваблюють численних туристів, які відвідують наш регіон. Сьогодні є багато планів щодо створення нових музеїв. Приміром, багате культурно-мистецькими традиціями Тернопілля заслуговує на відкриття музеїв сучасного та народного мистецтва, які є у багатьох регіонах України. Ми повинні пишатися тим, що Тернопільщина є батьківщиною видатних особистостей, які зробили значний внесок у культуру, науку і суспільство не тільки України, але й інших держав. Їх життя і жертовна праця заслуговують пам’яті і пошани нащадків і один з варіантів – створення меморіальних музеїв. Приміром, музею українського графіка Якова Гніздовського у його рідному селі Пилипче на Борщівщині, музею українських малярів братів Бойчуків на їх батьківщині у селі Романівка Теребовлянського району, музею скульптора Михайла Паращука у його рідних Варваринцях на Теребовлянщині.
   Сьогодні можемо з оптимізмом дивитися у майбутнє, спостерігаючи відчутне пожвавлення у музейній справі на загальнодержавному рівні.

 

Бібліографічний огляд літератури

 

3

   Збірник праць Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка = Scientific Collection : присвяч. 140–річчю НТШ і 100-літньому ювілею Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Т. 8. Музеї Тернопільщини / редкол.: Б. Андрушків, У. Безпалько, Н. Білик [та ін.]. – Тернопіль : [Терно–граф], 2013. – 544 с.

 

 

   Збірник містить 44 наукові статті, в яких наведено важливу інформацію про державні та громадські музеї Тернопільської області. Чільне місце відведено історії їх становлення і розвитку, характеристиці основних фондів  та експонатів. Висвітлено діяльність низки меморіальних музеїв, які повернули із забуття імена славетних краян – громадських діячів, подвижників науки і культури. Окреслено перспективи розвою музейної справи та Національного заповідника «Замки Тернопілля».
   Адресовано науковцям, працівникам музеїв і всім, хто цікавиться історією Тернопілля.

4

   Гайдукевич, Я. М.  Музеї Тернопільщини = Музеи Тернопольщины : путівник / Я. М. Гайдукевич, І. Я. Зелена, В. А. Лавренюк. – Львів : Каменяр, 1989. – 127 с.

 

   Комплексний путівник по експозиціях 16-ти державних музеїв Тернопільщини на основі оригінальних краєзнавчих матеріалів висвітлює історію області від найдавніших часів до сьогодення, розповідає про життя і натхненну творчу діяльність видатних вихідців з краю – співачки Соломії Крушельницької, режисера й актора Леся Курбаса, фольклориста й етнографа академіка Володимира Гнатюка. Читач дізнається про скарби, зібрані в Тернопільській картинній галереї, серцем сприйме трагедію села Молотків, що сталося в квітні 1943 р.
   Книга споряджена короткими довідками про роботу музеїв.

5

   Вітражі = Vitrazhi. "Храм книги-2" : з історії Музею книги / упоряд.-ред. Надія Волинець. – 2-ге вид. – Бережани ; Тернопіль : Джура, 1999. – 244 с.

 

   Дане видання присвячується 15-літтю діяльності Музею книги в Бережанах і представляє широке полотно літературного, видавничого, книголюбноого життя краю. Історія музею зіткана з цікавих літературних, мистецьких, творчих зустрічей, нових імен і нових книжкових надбань, несподіваних літературних і дослідницьких відкриттів. Постала вона з праці рук і талантів працівників, друзів і прихильників музею.

6

   Герета, І. П.  Картинна галерея Тернопільського краєзнавчого музею : путівник / І. П. Герета. – Львів : Каменяр, 1981. – 79 с. : іл.

 

   Видання знайомить з експозицією галереї, яка налічує майже 300 творів образотворчого мистецтва. Тут виставлено живописні, графічні та скульптурні роботи як зарубіжних (Італія, Австрія,   Німеччина, Франція, Чехія, Польща), так і вітчизняних митців.
   Найбільше місця в експозиції відведено українському мистецтву.

7    Герета, І. П.  Музей Соломії Крушельницької = Музей Соломии Крушельницкой = Solomia Krushelnitska Memorial : нарис-путівник / І. П. Герета ; худож. Ю. І. Соколов. –- Львів : Каменяр, 1978. – 94 с. : іл.

   Видання знайомить з експозицією меморіального музею всесвітньовідомої співачки, заслуженного діяча мистецтв України Соломії Амвросіївни Крушельницької в селі Біла поблизу Тернополя. Мовою речових і документальних матеріалів, розташованих у хронологічній послідовності, тут розповідається про життя і діяльність видатної землячки.
8

   Живопис. Скульптура : каталог музейної збірки. Ч. 1 / упоряд.: О. М. Войтович, С. М. Бошко, О. Р. Ваврик [та ін.] ; авт. вступ. ст. І. Дуда ; Тернопільський обласний художній музей. – Тернопіль : Астон, 2007. – 144 с. : іл.  

 

   У каталозі описується історія формування музейної збірки, список живописців і скульпторів та в кольоровій вкладці світлини картин і скульптур, що виставлено в музеї.

9

   Освітянські музеї як осередки національного відродження : збірник матеріалів наради-семінару керівників музеїв при закладах освіти Тернопільської області / літ. ред. З. М. Бичко. – Тернопіль : РВВ ТДПУ ім.. В. Гнатюка, 2000. – 80 с.

   У збірнику висвітлюються питання організації і розвитку музейної справи в Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка та окремих загальноосвітніх школах.
   Викладено праці викладачів ТНПУ: М. Ткачука, О. Петровського, Й. Свинка, О. Винничука, М. Барни, В. Кваші, О. Ботюка.
   Рекомендовано усім, хто цікавиться природою рідного краю, а також його славним історичним минулим і бурхливим сьогоденням.

10

   Путівник по державному архіву Тернопільської області / редкол.: В. Д. Батурін, Е. А. Дубілевський, А. Т. Литвин. – Львів : Книжково-журнальне вид-во, 1961. – 203 с.

 

   Путівник інформує широкі кола громадськості про склад і зміст документальних матеріалів, що зберігаються у Державному архіві Тернопільської області для всебічного використання їх в науково-історичних, народногосподарських, культурно-освітніх, агітаційно-пропагандистських та інших цілях.

11

   Тернопільський краєзнавчий музей : путівник / С. С. Зелінська, О. С. Ситник, С. Я. Гайдукевич [та ін.]. – Львів : Каменяр, 1986. – 72 с. – укр., рос., англ. мовами.

  

   Путівник ознайомить читача з експозицією Тернопільського краєзнавчого музею, розповість про природу Надзбруччя, його історію.
   Краєзнавчий музей – значний науково-дослідний і культурно-освітній осередок області, у фондах якого понад 100 тисяч експонатів – пам’яток матеріальної і духовної культури. Щороку музей відвідує понад 100 тисяч людей.

12

   Чернихівський, Г.  Великобережецький літературно-меморіальний музей Олександра Неприцького-Грановського : нарис-путівник / Гаврило Чернихівський. – Тернопіль : Збруч, 2006. – 34 с. 


   Нарис-путівник по експозиції Великобережецького літературно-меморіального музею О. Неприцького-Грановського, що виходить друком уперше, присвячений 120-річчю від дня народження відомого вченого-ентомолога, громадсько-політичного діяча, поета.  

13

   Чернихівський, Г.  Кременецький краєзнавчий музей : путівник / Гаврило Чернихівський. – Кременець : Папірус, 2005. – 71 с.


   Путівник по експозиції Кременецького краєзнавчого музею на основі численних матеріалів висвітлює історію регіону Південно-Західної Волині від найдавніших часів до кінця 20 ст. У ньому розповідається про видатних діячів минувшини, які вписали не одну цікаву сторінку історії краю, про багату і неповторну природу Кременеччини.

Огляд підготувала І. В. Беновська 
травень 2017 (11 джерел)

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]