«Подорожуємо мальовничими місцями Тернопільщини»
(до Дня туризму)

  Тернопільщина відзначається мальовничою природою. Окрасою цієї землі є унікальні ландшафти Товтрового пасма та Придністров’я, підземні перлини – гіпсові печери, родючі поля. На її території знаходяться духовні центри українського народу – Зарваниця і Почаїв, багато пам’яток історії та культури – свідків значних подій.

19Для тебе співає дочка Соломія
і мовить молитву Йосип Сліпий.
У Празі далекій технічна надія —
за променем стежить Пулюй молодий.
Очікує Байду Січ Запорізька,
Курбаса Леся театр привітав.
Із Лепким Богданом еліта вкраїнська,
якій він у спадок талант передав.
Тернопільська земле! Мій галицький краю!
Духовність твоя подивовує світ
і вічні скарби — Зарваниця, Почаїв
ведуть нас до раю півтисячі літ.
                       Василь Дерій

 

  Стримана і ніжна у своїй красі Тернопільщини, або як здавна звуть наш рідний край, що розкинувся на лівому березі Дністра – Подільська земля.
  Поділля – прекрасний і чарівний край, один з найпривабливіших та екологічно чистих куточків України.
  Подільськими мальовничими краєвидами захоплюються всі: гості і туристи, дорослі і діти, які назавжди збережуть приємне враження про ці дивовижні місця.
  На Поділлі знаходиться багато старовинних і молодих дендрологічних і ботанічних заповідників, в яких культивуються великі колекції екзотичних рослин. Більшість з них взято під охорону і віднесено до категорії пам’яток садово-паркового мистецтва національного й місцевого значення, що охороняються законом.
  Найцікавішою, наймальовничішою ділянкою Дністра є Дністровський каньйон. Велич і краса Дністровського каньйону полягає у тому, що тут усе природне і рідне серцю. Споглядаючи каньйон по усій довжині, дивуєшся, наскільки чудернацькі речі може створювати природа і як важливо помічати цю дивовижну красу. А ще приємно, що значна частина цієї природної скарбниці знаходиться саме у нашому регіоні, на півдні Тернопілля. Тож нам справді є чим пишатися.
  Простяглись через Тернопільщину невисокі гори – Товтри, названі в народі Медоборами. Неповторну чарівність, відпочинок, здоров’я дарують вони своїм гостям.
  Незрівняною окрасою краю є знамениті карстові печери – казкова кам’яна країна. Одна з печер «Вертеба», яка є свідком трипільської культури, має протяжність 9 км і займає за довжиною друге місце у світі. Це частина природи рідної землі, унікальний, неповторний дивосвіт, який ми повинні вивчати і оберігати.
  Серед численних пам’яток неживої природи водоспади чи не найбільше приваблюють і зачаровують нас своєю красою. Найбільш характерний з них Русилівський каскад водоспадів біля села Русилів Бучацького району.
  Тернопілля багате також історичним минулим. Кількість пам’яток історії та культури сягає 3680. Серед 176 архітектурних перлин державного значення – ратуша в Бучачі, замки у Бережанах, Збаражі, Теребовлі, костьоли у Тернополі, Микулинцях, дерев’яні церкви XVI–XVIII століть. Поклонитися чудотворним образам Пресвятої Богородиці у Почаєві та Зарваниці з’їжджаються паломники з усього світу.
  Уродженці нашого краю – ватажки козацьких повстань Байда Вишневецький, Нестор Морозенко та Северин Наливайко; співачка Соломія Крушельницька; письменник Богдан Лепкий; художники Михайло і Тимофій Бойчуки; скульптор Михайло Паращук; вчений Іван Пулюй та чимало інших знаних особистостей прославили свій край далеко за його межами.

Бібліографічний огляд літератури

Бурма, В. О.  Берегами Серету : путівник по туристському маршруту / В. О. Бурма. – Львів : Каменяр, 1979. – 89 с. : іл.

  Путівник по туристичному маршруту, що проходить берегами річки Серет, знайомить з памятками історії та культури, з місцями революційної, бойової і трудової слави, з унікальними памятками природи, розповідає про розквіт міст і сіл Тернопільщини.

Бурма, В. О.  Тернопільське озеро = Тернопольское озеро = The Ternopil  Lake / В. О. Бурма. – Львів : Каменяр, 1974. – 39 с. : іл.

  Фотоальбом знайомить з Тернопільським ставом (у народі – Тернопільське озеро). Автор описує ізюминку Тернополя у всіх його ракурсах та змальовує його красу у кожну пору року.

Герета, І. П.  Бережани : історико-краєзнавчий нарис / І. П. Герета. – 2-ге вид., доп. і переробл. – Львів : Каменяр, 1989. – 61 с.

  Історико-краєзнавчий нарис знайомить з Бережанами – районним центром Тернопільської області, містом з багатовіковою історією. Чимало місця в книзі відведено описові історико-культурних та архітектурних памяток, сьогоденню Бережан.

Герета, І. П.  Чортків : краєзнавчий нарис / І. П. Герета, М. С. Гордій. – Львів : Каменяр, 1985. – 42 с.

  Краєзнавчий нарис про районний центр Тернопільщини – місто Чортків, яке розкинулось у мальовничій долині по обидва береги річки Серет, про його історичні та архітектурні пам’ятки, про культурний розквіт міста.

Городиський, Л. Л.  Мандрівка по Теребовлі і Теребовлянщині : історичний нарис-путівник / Л. Л. Городиський, І. І. Зінчишин. – Львів : Каменяр, 1998. – 294 с.

  Книга допоможе дізнатися багато цікавого з давньої історії княжої Теребовлі і краю, ознайомить із сучасним життям – пам’ятками архітектури, природи, з працею і творчістю славних синів і дочок цієї благодатної землі, які своїм талантом і подвижницькою працею творили історію Теребовлянщини.

Демченко, В. Ф.  Теребовля : історико-краєзнавчий нарис / В. Ф. Демченко, І. П. Герета. – Львів : Каменяр, 1971. – 84 с.

  Історико-краєзнавчий нарис про Теребовлю – одне з найстаріших міст України, справжню перлину Тернопільщини. На основі яскравого документального й ілюстрованого матеріалу автори висвітлюють тисячолітню історію міста, розповідають про його чудове сьогодення.

Денека, М. Г.  Гермаківський дендропарк /  М. Г. Денека ; ред.: О. Г. Астаф'єв, А. І. Шулежко. – Львів : Каменяр, 1982. – 32 с. – Текст: укр., рос., англ.

  Путівник розповідає про Гермаківський дендропарк, розташований в околицях села Гермаківка Борщівського району на Тернопіллі. У книзі висвітлено історію створення дендропарку і його значення для відтворення лісових насаджень Тернопільської області. Описано склад насаджень дендропарку, приклади акліматизації екзотів і способи їх розмноження в умовах Гермаківського лісництва Тернопільщини.

Земля Тернопільська : туристичний путівник / ред.: У. Ванчура, П. Ктитор, Х. Мельничук. – Тернопіль : Джура, 2003. – 368 с.

  Путівник запрошує у цікаву і захоплюючу подорож мальовничим Тернопіллям, мандруючи вулицями Тернополя, милуючись розкішною зеленню парків, що огортають місто, блакитним розливом Тернопільського ставу, зазирнувши у живописні куточки із унікальними пам’ятками духовної культури, історії, архітектури, природи краю.

Корчемний, В. Г.  Хоростківський дендропарк : путівник / В. Г. Корчемний. – Львів : Каменяр, 1988. – 38 с.

  Путівник знайомить з дендропарком – заповідним об’єктом республіканського значення, розташованим у місті Хоросткові Гусятинського району Тернопільської області. Колекція деревних і чагарникових порід дендропарку нараховує  понад 1500 видів, різновидів і форм. Він є  базою наукових досліджень.

Лукомський, Г.  Вишневецький замок : його історія та опис / Г. Лукомський // З української художньої спадщини / Г. К. Лукомський. – К. : Українські пропілеї, 2004. – С. 226–273.  

  Зібрано матеріал про архітектурну пам’ятку 18 століття загальнодержавного значення, замок, який знаходиться у смт. Вишнівець Збаразького району на Тернопільщині. Палац залишається однією з найяскравіших пам’яток подібного роду в Україні.

Малевич, А. П.  Збараж : історико-краєзнавчий нарис / А. П. Малевич. – Львів : Каменяр, 1984. – 48 с.

  Краєзнавчий нарис про районний центр Тернопільської області – місто Збараж, яке внесене в реєстр найдавніших міст України. Збараж віднесено до 39 міст України з найбільшою кількістю історичних пам'яток. Багато уваги автор приділяє його сьогоденню.

Радзієвський, В.  Кременецькі гори : путівник по туристському маршруту / В. Радзієвський ; ред. А. Шулежко. – Львів : Каменяр, 1976. – 112 с.

  Путівник знайомить з чудовою пам'яткою природи – Кременецькими горами, краєм зачарованих скель і цілющих трав, заповідних дібров, букових пралісів, сповнених сонця березових гаїв та веселої гущавини голубих сосняків.  Представлено подорож по маршруту, який розпочинається з Острога, проходить через село Миколи Островського – Вілію,  заповідні Дівочі скелі, Божу Гору, Маслятин, Страхову, Замкову, Черча до Почаєва, Бродів, Золочева.

Радзієвський, В. О.  Медобори : путівник / В. О. Радзієвський, В. Бурма. – Львів : Каменяр, 1975. – 88 с. 

  Путівник знайомить з унікальною пам'яткою геологічного минулого, подібної якій немає у всій Європі – Подільськими Товтрами, названими в народі Медоборами – за густі ліси-бори, за уквітчані сонячні галявини, за напоєні медом і росами трави на казкових соколиної висоти горбах.

Радзієвський, В. О.  Подорож у підземну казку : путівник по касторових печерах Тернопільщини / В. О. Радзієвський. – 2-ге вид., допов. і перероб. – Львів : Каменяр, 1984. – 56 с.

  Путівник знайомить з найбільшими у світі карстовими печерами у гіпсах, які знаходяться на території Тернопільської області. Печери доступні для відвідування туристів. Їм відкривається казкова країна кам’яних підземних лабіринтів з неповторними залами-палацами, прикрашеними незвичайними друзами гіпсових кристалів, сталактитами, сталагмітами та іншими карстовими утворами, які природа творила протягом тисячоліть.

Свинко, Й. М.  Дністровський каньйон очима допитливих : фотоальбом / Й. М. Свинко. – Тернопіль : Підруч. і посіб., 2013. – 64 с. : іл.

  У фотоальбомі доступно в науково-популярному стилі охарактеризовано й показано на світлинах найцікавіші, найпривабливіші геологічні об'єкти Дністровського каньйону й тісно пов'язані з ними водоспади, дивовижні форми звітрювання скель, подано пояснення причин їх утворення.

Тернопільщина. Землі квітучої краса : фотоальбом  / упоряд.: К. Валігура, А. Тринько. – К. : Мистецтво, 1987. – 143 с.

  Фотоальбом знайомить з містами і селами Тернопільщини, її історією та визначними місцями, мальовничою природою – привабливими для туристів Медоборами і Кременецькими горами, відомими пам’ятками архітектури. Кольорові та чорно-білі фотографії розповідають про трудівників краю та його розквіт.

Чайковський, М. П.  Пам'ятки природи Тернопільщини : ілюстрований нарис / М. П. Чайковський. – Львів : Каменяр, 1977. – 80 с. – (Пам'ятні та заповідні місця України).

  Книга розповідає про унікальні ландшафти, ботанічні та лісові заказники, цінні ділянки лісу і степу, віковічні дерева, про печери й озера, геологічні відслонення та інші об’єкти природи Тернопільщини. Описуючи найважливіші заповідні місця краю, автор подає загальну характеристику природи області.

Чернихівський, Г. І.  Кременець : путівник / Г. І. Чернихівський. – Львів : Каменяр, 1987. – 56 с. – Укр., рос., англ. мовами.

  Путівник по районному центру Тернопільської області – Кременцю, місту, яке славиться мальовничою природою, пам’ятками історії, культури та архітектури, чарівною казкою навколишньої природи.

Огляд підготувала Любка І. М.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks

[ Geri ]