0«Моя доля з Україною злита»
(80 років від дня народження Володимира Вихруща)

  Вихрущ Володимир Павлович народився 4 березня 1934 р. у с. Августівка Козівського району, Тернопільської області. Тут виріс, звідси торував стежину до широкої дороги науки. І сюди завжди звертав свої думки та погляд, як міг, допомагав своїм односельцям. Поет, публіцист економіст, громадський діяч навчався в Конюхівській школі. У 1952 р. закінчив Львівський фінансово-кредитний технікум, відтак Одеський кредитно-економічний інститут, аспірантуру. Працював завідувачем відділу в районній газеті, головою колгоспу, завідувачем Заліщицького райфінвідділу, деканом факультету Тернопільського фінансово-економічного інституту, заступником голови облвиконкому. З 1976 р. – член Національної спілки письменників України. Володимир Вихрущ – автор багатьох популярних пісень, лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Братів Богдана і Левка Лепких та імені Іванни Блажкевич. Володимир Вихрущ – автор понад 100 наукових праць, багатьох монографій, навчальних посібників. Його твори дихають патріотизмом, ліричністю та захоплюють щирістю думки, синівською любов’ю до рідних оберегів, свого суттєвого національного, яке йому передалося генетично від рідних коренів українського родоводу.
  Ще з дошкільного віку Володимир Павлович писав вірші. У квітні 1972 р. з’явилася друком у Києві його перша поетична книжка. Мала вона назву не гучну – «Барви сонця», та й художнє оформлення не вельми оригінальне. Відтоді регулярно, через кожні два-три роки, не юний вже автор, знаний на Тернопіллі економіст, виходив на люди з новими книжками поезій.
  Пізніше вийшли збірки: "Утверджую день" (1975), "Чебрець" і 1977), "Веління серця" (1979), "Поезії" (1982), "На крилах любові" (1984), "Вірші та поеми" (1986), "Полум'я калини" (1988), "Серпень душі моєї" (1990), "Світ починався з любові" (1995), "Україночка" (1996), збірки пісень "Пісні барвінкового краю" (1983), "Немає кращої землі, як наша рідна Україна" (Австралія, 1991), "Рідна сторона" (1994), "Кроком руш!" (1995), "З Україною в серці" (1996), "Троянди на мечах" (1998) та ін.
  Володимир Вихрущ у складі багатьох делегацій діячів культури та борців за мир побував у Франції, Угорщині, Болгарії, Канаді, Америці, і як наслідок цих поїздок – ціла низка віршів, які розширили географію поезії Володимира Павловича, збагатили її тематично.
  Помер наш земляк 23 червня 1999 р. Похований у м. Тернополі.
  У 2007 р. у видавництві «Горлиця» вийшла збірка В. Вихруща «Поезії».

Бібліографічний огляд літератури

Вихрущ, В.  Барви сонця : поезії / В. Вихрущ ; передм. М. Нагнибіди «Хто любить квіти…». – К. : Рад. письменник, 1972. – 63 с.

  Перша поетична збірка письменника, в якій поет оспівує багатство і красу природи рідного Тернополя. В його віршах відчувається людяність, любов до людини праці, до своєї рідної землі.

Вихрущ, В.  Безсмертя душі : [вірші та пісні на релігійні теми] / Володимир Вихрущ. – Тернопіль : Джура, 1998. – 136 с.

  До збірки увійшли вірші та пісні на релігійні теми. Їх характерними особливостями є щирість, доступність, велика любов до Бога, до людей, до України. Пісні В. Вихруща є вагомим внеском у пісенну скарбницю нашої держави.

Вихрущ, В.  Веління серця : поезії / Володимир Вихрущ. – К : Рад. письменник, 1979. – 102 с.

 

  До поетичної збірки відомого українського поета Володимира Вихруща увійшли твори, написані про працю, дружбу і любов, рідну йому Тернопільщину. Характерними рисами його поезії є національна гордість, пісенність, доступність, ліризм. В творах стверджується ідея миру й дружби між народами.

Вихрущ, В.  З висоти літа : поезії / Володимир Вихрущ. – Тернопіль : Збруч, 1997. – 230 с.

 

  Вірші відомого українського поета Володимира Вихруща сповнені великої любові до людей, до України. Їх доступність дасть можливість широкому загалу читачів усвідомити свою відповідальність за долю незалежної України. Значимим є розділ духовної поезії та ліричні вірші автора.

Вихрущ, В.  Летаргійний сон ; Осіннє ; Герої Крут : [вірші] / В. Вихрущ // Літературне Тернопілля 1984–2007 рр. : антологія / редкол.: Б. Бастюк, О. Герман, Р. Гром'як [та ін.] – Тернопіль, 2007. – С. 92–103.

  Жанр опанований В. Вихрущем, значною мірою зумовлений зрілістю поета, виваженістю його суджень, спрямуванням українців до незалежної держави. Його твори дихають патріотизмом, ліричністю та захоплюють щирістю думки, синівською любов’ю до рідних оберегів.

Вихрущ, В.  На крилах любові : поезії / Володимир Вихрущ. – Львів : Каменяр, 1984. – 143 с.

 

  У збірку творів крім віршів увійшли також поеми «Соломія» – про славетну українську співачку С. Крушельницьку та «Іван Навізівський» – про відомого діяча української прогресивної еміграції й робітничого руху в Канаді. Поетичні твори В. Вихруща пройняті великою любов’ю до рідної України та її людей.

Вихрущ, В.  Поезії / Володимир Вихрущ. – К : Дніпро, 1982. – 187 с.

 

  Увазі читачів пропонуються кращі вірші поета Володимира Вихруща. У поезії виразно виявляється ніжне ставлення поета до всього прекрасного на рідній землі, до минулого і теперішнього Тернопільського краю. У збірнику багато поезій про любов, про неповторну красу батьківщини.

Вихрущ, В.  Серпень душі моєї : поезія / Володимир Вихрущ ; передм. В. М. Гладкого ; [художник О. В. Коваленко]. – Львів : Каменяр, 1990. – 134 с. : іл.

  У цій збірці Володимир Вихрущ постає в іпостасі поета-лірика, його вірші допомагають збагнути сенс життя. Автор роздумує по-філософськи над таємницями і закономірностями нашого існування, прагне збагнути ціну прожитого часу, відшукати відповідь на складні проблеми сучасного життя. З цього погляду цікавий розділ «Мій паранетікон» – збірник морально-етичних повчань. Характерною особливістю поетичного стилю В. Вихруща є близькість до народної пісні.

Вихрущ, В.  Троянди на мечах : пісні / Володимир Вихрущ. – Тернопіль : Збруч, 1998. – 95 с. – з автографом автора.

  Ця книжка відомого українського поета Володимира Вихруща є шостою збіркою пісень на його слова, для яких характерні логічний зміст, ліризм, високий патріотизм і щира любов до України.
  Це остання збірка поета.

 

Вихрущ, В.  Утверджую день : поезії / Володимир Вихрущ. – К : Рад. письменник, 1975. – 53 с.

  Автор з великою любов'ю оспівує красу рідної землі, славить працю, героїв Вітчизняної Війни. У збірці немало місця займають ліричні вірші – про кохання, про природу, про високі помисли людини.

Вихрущ, В.  Шлях до волі : 50-літтю Української Повстанської Армії присвячується / Володимир Вихрущ. – Тернопіль : Просвіта, 1992. – 176 с.

  Вірші відомого українського поета Володимира Вихруща, який у 1975 році прийняв офіційний літературний псевдонім – Володимир Українець, надихають читачів на патріотизм, цілеспрямованість, пісенність, конкретність. Зокрема поема «Українська повстанська»…

Ониськів, М. М.  Вихрущ Володимир Павлович : [біографія поета] / М. М. Ониськів, В. В. Уніят  // Сподвижники поля духовного : лауреати Всеукраїнської літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких / наук. ред. С. Півторак. – Тернопіль, 2010. – С. 22.

  У нарисі наведено короткі біографічні відомості про Володимира Вихруща, стисло висвітлено суспільно-економічні погляди та його роль і місце у розвитку нашої держави.
  Його творчий доробок є яскравою сторінкою в історії нашої національної літератури.

Володимир Вихрущ : [біографія поета] // Письменники Тернопілля : члени Національної спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль, 2010. – С. 21–22.

  У довіднику наведені короткі біографічні відомості про українського поета, публіциста, економіста і громадського діяча Володимира Павловича Вихруща.

Огляд підготувала Папай М. Л.

Add comment


Security code
Refresh

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

Partners

We are on social networks