logo1 1

Співпраця науковців ТНПУ з Музеєм Володимира Гнатюка

На факультеті філології і журналістики упродовж років склалася незмінна настанова на постійну співпрацю науковців нашого університету із працівниками Музею Володимира Гнатюка у с.Велеснів. Воєнна ситуація внесла свої корективи у цей процес, адже, якщо раніше основна увага зосереджувалася на глибшому вивченні доробку знаного академіка, вшануванні та пропагуванні його здобутків, то на сьогодні загострилася необхідність збереження музейних експонатів – прижиттєвих видань, рідкісних документів, особистих речей видатного вченого, які, як і багато інших цінних артефактів, опинилися під загрозою знищення. Кафедра української і зарубіжної літератур та методик їх навчання, наукова бібліотека ТНПУ та Музей Володимира Гнатюка активно співпрацюють у цьому напрямку, у тому числі й у рамках двостороннього Договору про співпрацю.

25 жовтня відбулася чергова зустріч науковців кафедри української і зарубіжної літератур і методик їх навчання професорів Зоряни і Мар’яни Лановик, завідувачки кафедри Наталії Грицак, директорки наукової бібліотеки ТНПУ Ірини Чайки із новообраною директоркою Музею Володимира Гнатюка Марією Лигою та співробітницею Музею Ольгою Рибак. У процесі зустрічі обговорювалися питання подальшої співпраці, нових можливостей щодо збереження та популяризації прижиттєвого спадку Володимира Гнатюка (у тому числі й шляхом оцифрування низки важливих документів та експонатів). 



В Музеї Володимира Гнатюка в ТНПУ
В Музеї Володимира Гнатюка в ТНПУ

 

Наукова бібліотека ТНПУ в особі директорки Ірини Чайки ознайомила шанованих гостей із багаторічним досвідом диджиталізації документів та використанням інформаційних ресурсів про життєвий і творчий шлях нашого краянина і патрона.



Директорка наукової бібліотеки Ірина Чайка ділиться із присутніми досвідом каталогізації рідкісних друків
Директорка наукової бібліотеки Ірина Чайка ділиться із присутніми досвідом каталогізації рідкісних друків



Також було окреслено коло нагальних для вирішення проблем, можливостей подальшої роботи над спільним проєктом «Гнатюкіана», ідеєю створення єдиного інформаційного простору для кращої комунікації у цьому річищі; утверджено думу про те, що популяризація спадку і пропагування ідей таких вершинних особистостей європейського рівня, як академік Володимир Гнатюк, є частиною інформаційної війни з метою утвердження власної національної ідентичності, визнання українського наукового доробку та здобутків вчених-патріотів частиною спільного науково-культурного простору Європи, в якому Україна посідає чільне місце серед рівноправних партнерів.



Науковці ТНПУ та працівники Музею обмінялися новими виданнями про В.Гнатюка
Науковці ТНПУ та працівники Музею обмінялися новими виданнями про В.Гнатюка

 

Мар’яна Лановик

Опубліковано на сайті ТНПУ ім. В. Гнатюка

26 жовтня 2022 

ResourceТNPU

Ministry of Education and Science of Ukraine

Online resource TNPU

Разумков центр

Scientometry

We are on social networks